Romi un klejotāji saskaras ar sociālo atstumtību un diskrimināciju mājokļu jomā

Jaunais Eiropas Savienības pamattiesību aģentūras (FRA) ziņojums liecina, ka romiem un klejotājiem visā Eiropas Savienībā ir ievērojami apgrūtināta piekļuve privātiem un sociālajiem mājokļiem.

„Mūsu ziņojums par mājokļiem liecina, ka daudzas ES reģionālās un vietējās pārvaldes iestādes izrāda vilcināšanos atbilstīgas mājokļu politikas pieņemšanā un īstenošanā attiecībā uz romiem,” norāda FRA direktors Mortens Kjaerums. Tas ietver diskrimināciju mājokļu pieejamībā, neapmierinošus mājokļa apstākļus, nošķiršanu, kā ari izlikšanu no dzīvokļa. FRA uzskata, ka dalībvalstīm jāveltī vairāk uzmanības jautājumiem, kas saistīti ar nošķiršanu pēc dzīvesvietas un neapmierinošiem mājokļa apstākļiem.

Daudziem romiem un klejotājiem Eiropas Savienībā jādzīvo neoficiālās dzīvesvietās bez nepieciešamākās infrastruktūras, nereti mitekļos, kas gandrīz nav piemēroti dzīvošanai, bez izredzēm nokārtot māju juridisko statusu un uzlabot mājokļa kvalitāti. Ļoti bieži romu dzīvesvietās ir neapmierinoša pieeja valsts dienestiem, nodarbinātībai un skolām, kā arī neatbilstoša ūdens, elektroenerģijas un gāzes piegāde.

Ziņojumā uzsvērts, ka notiek romu izlikšana no pašvaldību dzīvokļiem, pat tad, ja viņi ir regulāri īres maksas maksātāji. Šādas izlikšanas bieži notiek bez iepriekšēja brīdinājuma un var būt saistītas ar policijas vardarbību un privātīpašuma bojāšanu. Daudzos gadījumos pārvaldes iestādes nepiedāvā citu mājokli un/vai attiecīgu kompensāciju par atsavināšanu.

Likums aizliedz rasu vai etniskās izcelsmes diskrimināciju mājokļa pieejamības jomā. Taču FRA aptaujas liecina, ka daudzi romi pieredzējuši diskrimināciju, kuras pakāpe dažādās dalībvalstīs ir ļoti atšķirīga. Vienā no dalībvalstīm 34% romu ziņoja par diskrimināciju mājokļu pieejamības ziņā.

70% romu nezina, ka pastāv tiesību akti, kas aizliedz viņu diskrimināciju mājokļu pieejamības jomā. 71% uzskata, ka arī pēc ziņošanas nekas nemainīsies, bet 41% īsti nezina, kā ziņot par diskrimināciju.