Taizemieši spiesti aizklāt Hitlera attēlu

Neveiksmīgs izrādījies Taizemes kūrortpilsētas Pataijas jaunatklātā vaska figūru muzeja vadības lēmums kā reklāmas seju savai kampaņai pieaicināt bijušo vācu nacistu līderi Ādolfu Hitleru.

Vācijas un Izraēlas vēstnieku izteiktās sūdzības bija pietiekams pamats, lai Ā. Hitlera ģīmetne, kuru turklāt rotāja uzraksts "Hitlers nav miris", tiktu aizklāta.

Reuters vēsta, ka reklāmas plakāts, pret kuru eiropiešiem bijusi samērā dažāda attieksme, ceļmalā atradies tikai aptuveni divas nedēļas. Pirmais to pamanījis Vācijas vēstnieks Taizemē Hanss Šūmahers, kurš devies uz kādu starptautisku konferenci Pataijā. Kaut gan vēstures problēmas nav bijušas šīs konferences darba kārtībā, vēstnieks Pataijas mēra un pilsētas vadības klātbūtnē paziņojis, ka vēstniecība saņēmusi vairākus desmitus sašutuma pilnu vēstuļu no vācu tūristiem, kuri apmeklējuši Taizemi. "Vācijas vēstniecība ļoti augstu vērtētu Pataijas administrācijas lēmumu jau tuvākajā laikā novākt šo plakātu," vēstnieka ne īpaši diplomātisko paziņojumu citē Bangkok Post. Ar attiecīgu vēstuli H. Šūmahers vērsies arī Taizemes ārlietu ministrijā.

Plakāts izraisījis arī Izraēlas vēstnieka Ichāka Šohama sašutumu. "Šī ceļa zīme, kas nespēj izraisīt neko citu kā naidu, ir nekavējoties jānovāc," viņš rakstījis Pataijas Tiso kundzes vaska figūru muzejam adresētā vēstulē.

Muzeja pārstāvis Somporns Naksuetrons sarunā ar AP sacījis, ka muzeja darbiniekiem, kuri rīkojušies pēc kādas reklāmas aģentūras ieteikuma, pat neesot bijis prātā aizskart kāda jūtas. "Mēs šo attēlu neizlikām, lai slavinātu šo cilvēku. Mēs domājam, ka Hitlers tomēr ir svarīga vēsturiska figūra, tiesa, šī slava saistīta ar īstām šausmās. Mēs atvainojamies, ja esam kādu aizskāruši, taču nebijām iedomājušies, ka tas tik ļoti saniknos cilvēkus," viņš sacījis.

Jāpiebilst, ka šī nav pirmā reize, kad taizemieši neiedomājas par to, ko Ā. Hitlers un viņa valdīšana ir nodarījusi Eiropas tautām. Vēl astoņdesmito gadu nogalē kādam vietējam biznesmenim nācās slēgt Bangkokas centrā ierīkoto Nacistu bāru, kura sienas rotāja trieciennieku fotogrāfijas, bet oficiantiem ap roku bija slavenais apsējs ar kāškrustu. 1998. gadā Ā. Hitlera attēlu un nacistu simboliku savā reklāmā izmantoja kāda kompānija, kas ražoja kartupeļu čipsus. Savukārt pirms diviem gadiem kādas Taizemes skolas vadība, neko ļaunu nedomājot, atļāva saviem skolēniem piedalīties nacistu sporta spēļu uzvedumā.

Svarīgākais