Riodežaneiro sola ieviest kārtību

© Scanpix

Pēc nedēļas nogalē notikušajām sadursmēm Brazīlijas otras lielākās pilsētas Riodežaneiro ielās tajā ievesti ap 4500 vīru lieli policijas papildspēki. Varas iestādes pagaidām gan atteikušās no piedāvājuma dislocēt spēku īpašo uzdevumu vienības pilsētā, kas 2014. gadā uzņems Pasaules kausa izcīņas futbolā, bet 2016. gadā – vasaras olimpisko spēļu dalībniekus.

Riodežaneiro štata drošības dienesta vadītājs Žozē Marianu Beltrame vakar pavēstījis, ka papildspēki no citām Riodežaneiro apkaimēm izvietoti graustu rajonos, cenšoties normalizēt tur izveidojušos saspīlēto situāciju. Štata gubernators Serhio Kabrals sarunā ar AFP atzinis, ka tieslietu ministrs Tarso Genro piedāvājis armijas palīdzību, taču pagaidām štata amatpersonas uzskata, ka ar vardarbību tiks galā pašas.

Jāatgādina, ka sestdien un svētdien Riodežaneiro nabadzīgās priekšpilsētas jeb favelas tika pārvērstas par īstu kaujas lauku. Pēc likumsargu rīcībā esošās informācijas, bandas no Morro do Sao Jao favelas iebruka Morro dos Macacos favelā nolūkā pārņemt ienesīgo narkotiku tirdzniecības biznesu. Izcēlusies spēcīga apšaude, kuras laikā lodes notriekušas arī policijas helikopteru, no kura tika novērota situācija. "Pagaidām joprojām nevaram pateikt, vai helikopters tika notriekts tīšām vai tam trāpīja nomaldījušās lodes, taču pēc nogāšanās kādā no pilsētas stadioniem tas eksplodēja un bojā gāja divi policisti," stāstījis Ž. M. Beltrame. Pēc šā incidenta kaujās starp bandām iesaistījusies arī policija. "Tik daudz šāvienu es nebiju dzirdējusi visas savas dzīves laikā," sarunā ar AFP atzinusi kāda Morro dos Macacos jeb Mērkaķu kalna iedzīvotāja. Nolūkā izraisīt haosu bandu dalībnieki aizdedzinājuši vairākus satiksmes autobusus, tiesa, pirms tam no tiem izsēdinot pasažierus.

AP norāda, ka nekārtības norisinājušās tikai aptuveni astoņus kilometrus no vietas, kur iecerēts izvietot 2016. gada olimpiādes galvenos objektus un pastiprinājušas bažas par Rio nepietiekamo gatavību rīkot olimpiskās spēles. "Mēs jau Starptautiskajai olimpiskajai komitejai esam stāstījuši, ka drošības garantēšana nebūs viegls uzdevums, un viņi to zina. Tomēr mēs varam ielās nosūtīt ap 40 000 likuma sargu – federālo, valsts un municipālo policiju – un nodrošināt kārtību," uzsvēris gubernators. Viņš atgādinājis, ka 2007. gadā pilsētā notika Panamerikas spēles un to laikā netika reģistrēts neviens incidents – toreiz par kārtību rūpējās aptuveni 15 000 īpaši apmācītu drošības dienesta darbinieku. Jāpiebilst, ka Riodežaneiro varas iestādes izstrādājušas arī programmu noziedzības līmeņa mazināšanai. Vairāki tās punkti tiek vērtēti diezgan dažādi – piemēram, plānots daļu nelabvēlīgo rajonu jeb favelu vienkārši nojaukt, to vietā uzslejot biznesa būvju kvartālus, savukārt ap citām jau sākta drošības žogu celtniecība.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais