Notiesā bijušo Dienvidslāvijas armijas štāba priekšnieku

Starptautiskais tribunāls Hāgā piespriedis 27 gadu cietumsodu bijušajam Dienvidslāvijas armijas štāba priekšniekam Momčilo Perišičam, kurš atzīts par vainīgu slepkavībās un civiliedzīvotāju vajāšanā Bosnijā un Hercegovinā un Horvātijā. M. Perišičs ir augstākā ranga bijušās Dienvidslāvijas armijas virsnieks, kurš notiesāts Hāgā.

67 gadus vecais M. Perišičs Dienvidslāvijas armijas štāba priekšnieka amatu ieņēma no 1993. līdz 1998. gadam, šajā laikā aktīvi atbalstot serbu separātistus gan Bosnijā un Hercegovinā, gan Horvātijā. «Ar viņa ziņu šiem kaujiniekiem tika sniegta palīdzība – viņiem piegādāja ievērojamu daudzumu munīcijas, degvielu, militārās tehnikas rezerves daļas, tika rīkotas kaujinieku apmācības. Tieši laikā, kad štāba priekšnieka amatu ieņēma ģenerālis Perišičs, šī palīdzība kļuva vairāk centralizēta, strukturēta un koordinēta,» tiesneša Bakones Moloto sacīto citē BBC. Pēc viņa sacītā, pēc M. Perišiča rīkojuma Bosnijas un Horvātijas serbu bruņotajiem formējumiem piegādāts miljoniem patronu un tūkstošiem artilērijas šāviņu.

«Viņš pats personīgi nevienu nav nogalinājis, personīgi nav aizdedzinājis nevienu māju Bosnijā vai Horvātijā, taču sniedzis palīdzību un kūdījis tos, kuri to darīja,» norādījis prokurors Marks Hermons. Viņš uzsvēris, ka M. Perišičs ļoti cieši sadarbojies ar šopavasar aizturēto bijušo Bosnijas serbu armijas komandieri Ratko Mladiču, regulāri atbalstot viņa veiktās operācijas. Tribunāls gan secinājis, ka R. Mladičs un viņa kaujinieki nav atradušies tiešā M. Perišiča pakļautībā un pildījuši viņa pavēles – šajā punktā bijušais ģenerālis attaisnots. Tajā pašā laikā tribunāls uzskatījis par pierādītu, ka viņš koordinējis Horvātijas serbu spēku veikto Zagrebas apšaudi ar artilēriju, kas prasīja vairāku civiliedzīvotāju dzīvības.

RIA Novosti atgādina, ka savulaik M. Perišičs bija aktīvs Dienvidslāvijas līdera Slobodana Miloševiča atbalstītājs, bet pēc amata zaudēšanas pieslējies viņa politiskajiem pretiniekiem. 2002. gadā Serbijas varas iestādes viņu pat apcietināja, apsūdzot militāro noslēpumu izpaušanā amerikāņu diplomātiem. 2005. gada martā, īsi pēc apsūdzību izvirzīšanas, M. Perišičs labprātīgi padevās Hāgas tribunālam. Tiesas prāva pret viņu sākās 2008. gada oktobrī, un šajā laikā uzklausīti 82 apsūdzības un 22 aizstāvības liecinieki. Ģenerālis tā arī neatzina savu vainu nevienā no apsūdzības punktiem.

Svarīgākais