Kadāfi piekritēji bēg uz Nigēru

© Scanpix/AFP

Naktī uz otrdienu Nigērā ieradušies desmitiem līdzšinējā Lībijas līdera Muamara Kadāfi atbalstītāju. Nav zināms, vai viņu vidū ir arī pats M. Kadāfi, viņa ģimenes locekļi un tuvākie līdzgaitnieki, taču aģentūra Reuters norāda, ka šādas kolonnas netraucēta pārvietošanās varētu liecināt par kādu slepenu vienošanos, saskaņā ar kuru M. Kadāfi ir atļauts pamest Lībiju.

Starptautiskās ziņu aģentūras vēsta, ka Nigēras Agadesas provincē ieradušās vairākas kolonnas no Lībijas – vienu no tām pavadījuši tuaregu kaujinieku, citu – Nigēras armijas spēki. Saskaņā ar neoficiālu informāciju, vienā no kolonnām bijuši vairāki desmiti Lībijas armijas transporta līdzekļu un to pavadījuši līdz 250 M. Kadāfi uzticamu karavīru. Otra kolonna bijusi mazāka – Lībijas nemiernieku jeb Nacionālās pagaidu padomes (NTC) pārstāvji informējuši, ka tajā atradies zelts un skaidra nauda, kas izvesti no Lībijas.

Reuters, atsaucoties uz Francijas militārpersonām, vēsta, ka Nigērā jau ieradies M. Kadāfi drošības spēku komandieris Mansūrs Dao un bijušais Lībijas armijas dienvidu pavēlniecības komandieris ģenerālis Alī Khana. Klīst baumas, ka viņi gatavojot maršrutu, pa kuru cauri Nigērai uz Burkinafaso dosies M. Kadāfi un viņa dēli. Jāatgādina, ka Burkinafaso jau pagājušonedēļ paziņoja, ka ir gatava uzņemt M. Kadāfi un neizdos viņu starptautiskajai krimināltiesai. Reuters izteikusi aizdomas, ka M. Kadāfi piekritēju netraucētā bēgšana no Lībijas ir daļa no kāda slepena darījuma. «Maz ticams, ka NATO gaisa kara spēki, kas patrulē Lībijas gaisa telpu, nebūtu tuksnesī pamanījuši šīs kolonnas un ļāvuši tām netraucēti šķērsot robežu,» sacījis kāds Francijas armijas pārstāvis. Tomēr NATO štābā norādīts, ka alianses gaisa kara spēki darbojas pārsvarā valsts ziemeļos un neveic regulārus patruļlidojumus virs tuksneša.

Par to, ka 42 gadus Lībijā valdījušais M. Kadāfi joprojām atrodas dzimtenē un ir gatavs turpināt cīņu, vakardienas intervijā Sīrijas televīzijas kanālam al-Rai paziņojis M. Kadāfi preses sekretārs Musa Ibrahims. «Viņa veselības stāvoklis ir lielisks, viņš plāno un organizē Lībijas aizsardzību. Mēs cīnāmies un aizstāvamies Lībijas un visas arābu pasaules labā,» uzsvēris M. Kadāfi pārstāvis. Saskaņā ar neoficiālām ziņām, viņš pats vēl nav pametis nemiernieku ielenkto Benī Valīdas pilsētu, aptuveni 140 kilometru uz dienvidaustrumiem no Tripoles.

Informācija par nemiernieku sarunām ar Benī Valīdā pie varas esošo cilšu vecākajiem ir pretrunīga. Vēl vakarrīt NTC sarunu vedējs Abdulla Kanshils vēstīja, ka visticamāk izdosies panākt vienošanos par pilsētas pārņemšanu. «Cilšu vecākajiem atlicis vien pārliecināt pāris simtus Kadāfi piekritēju, ka pretoties nav jēgas. Mēs savukārt apsolāmies neuzsākt atriebes akcijas,» viņš teicis. Taču pēcpusdienā Euronews informēja, ka sarunas tomēr beigušās neveiksmīgi un nemiernieku kaujinieki gaida pavēli uzbrukt. M. Kadāfi spēku kontrolē bez Benī Valīdas vēl ir M. Kadāfi dzimtā pilsēta Sirta un Sebhas pilsēta Lībijas dienvidos, atgādina AFP.

Svarīgākais