Londonu atzīst par pievilcīgāko pilsētu investīcijām Eiropā

Saskaņā ar Ernst & Young 2011. gada pirmajā pusē veikto investoru viedokļu pētījumu, Londona ir vispievilcīgākā pilsēta Eiropā uzņēmējdarbības veidošanai, par deviņiem procentpunktiem apsteidzot tās tuvāko konkurenti Parīzi, kurai seko Berlīne. No Austrumeiropas valstīm visatzinīgāk vērtēta Varšava, kas ieņem augsto septīto vietu, un Prāga, kas ierindota četrpadsmitajā vietā.

Gunars Krols, Ernst & Young Baltic partneris: „Pilsētas lielums nav vienīgais izšķirošais faktors, kas nosaka iespējas piesaistīt investīcijas. Rīga, Ventspils vai Daugavpils demonstrējot prasmīgu pārvaldību, attīstību atbilstoši noliktajai pilsētas vīzijai, nosakot prioritāru resursu sadalījumu stratēģisko mērķu sasniegšanai, var kļūt par nozīmīgu investīciju galamērķi, pēc vairākiem gadiem ierindojoties investoriem pievilcīgāko pilsētu topā.”

Taču tiešo investīciju apjoms pilsētu reģionos ne vienmēr saskan ar investoru viedokli. Tā piemēram, lai arī Londona un Parīze patiesi piesaista lielāko investīciju apjomu, tām seko Ronas Alpu (Lionas) reģions, nevis Berlīne. Tāpat Maskava būtiski apsteidz Varšavu un Prāgu pēc piesaistīto investīciju apjoma, lai arī tās pievilcība tiek vērtēta zemāk.

Eiropas Savienības valstis izceļas dažādos sektoros: Apvienotā Karaliste piesaista finanšu pakalpojumus, Vācija piesaista rūpnieciskās investīcijas, bet Francijai veicas enerģētikas un sabiedrisko pakalpojumu sfērā. Šo priekšrocību pamatā varētu būt vēsturiskās tirdzniecības pozīcijas, izglītības sistēmas, kas atbalsta inženierzinātnes, vai valsts investīcijas kvalitatīvā infrastruktūrā. Šo priekšrocību atzīšana ir sekmējusi Eiropas polarizāciju, kur investori saskata dažādu valstu, reģionu un pilsētu pievilcību un var novērtēt tās atkarībā no tā, kur viņi vislabprātāk investētu.

Pētījuma rezultāti ir spilgts piemērs tam, kā investori uztver Eiropas pilsētas. Neraugoties uz augstajām izmaksām un dažādas kvalitātes transporta sistēmu salīdzinājumā ar dažiem kontinentālajiem konkurentiem, Londonas dinamisms piesaista dažādas izcelsmes biznesus un talantus, jo īpaši pakalpojumu, finanšu un uzņēmējdarbības atbalsta jomā. Lielbritānijas ekonomiskā kultūra ir pievilcīga, jo tā ir vērsta uz biznesu, globāla un pieejama.

Citi uzņēmumi saskata skaidras priekšrocības Parīzē (kas viedokļu pētījumā ieņem stabilu otro vietu) un atsevišķās Vācijas pilsētās, kur Berlīne ieņem pirmo vietu 10 galveno Vācijas pilsētu vidū un trešo vietu Eiropā.

Tādi vēsturiskie centri kā Amsterdama un Brisele, kā arī jaunās galvaspilsētas (Varšava, kas ieņem 7., un Prāga, kas ieņem 14. vietu, starp Ženēvu un Cīrihi) nodrošina Eiropai bagātīgu augstas kvalitātes pilsētvides izvēli. Visi nodrošina piekļuvi biznesa partneriem, prasmēm un tehnoloģijām un var piesaistīt starptautiskus talantus, tai pašā laikā piedāvājot ceļu uz globālajiem, ne tikai nacionālajiem, tirgiem.

Savukārt tiešo investīciju apjomi reģionos parāda zināmu atšķirību starp investoru viedokli par pilsētu pievilcību un to, kur investori patiešām izvēlējušies investēt. Reģionu vērtējumā, kas piesaistījuši visvairāk tiešo investīciju 2010.gadā, rajoniem, kas aptver Londonu un Parīzi, seko Ronas Alpu reģions, kas attīstās ap Lionas pilsētu.

No Austrumeiropas valstu reģioniem Maskava ieņem augstāko pozīciju septītajā vietā, apsteidzot tādus tradicionāli investoriem pievilcīgus reģionus kā Lombardija, Augšbavārija un Katalonija. Jāatzīmē, ka, lai arī investori augstu vērtē Varšavas un Prāgas pievilcību, tie drīzāk izvēlas investēt Maskavā, lai sasniegtu augstāku investīciju atdevi. Tāpat jāatzīmē, ka pēc tiešo investīciju apjoma Berlīne, kas investoru viedokļa aptaujā ieņem augsto trešo vietu, būtiski atpaliek no citiem Vācijas pilsētu reģioniem, tādiem kā Diseldorfa, Darmštate un Minhene.

Svarīgākais