Kopenhāgenā ramadāns beidzas ar apšaudi

Viens cilvēks gājis bojā un vismaz divi ievainoti apšaudē, kas vakarrīt izcēlās pie Musulmaņu kultūras institūta Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā. Apšaude izcēlusies pēc institūta mošejā notikušās lūgšanas, kas bija veltīta musulmaņu gavēņa mēneša ramadāna beigām, taču Dānijas policija uzsvērusi, ka, visticamāk, tai nav reliģisku iemeslu.

«Pašlaik mēs strādājam pie versijas, ka notikusi noziedzīgu grupējumu rēķinu kārtošana. Aculiecinieki stāstījuši, ka pēc lūgšanas mošejas autostāvvietā izcēlies strīds starp divām jaunu vīriešu grupām, bet pēc tam atskanējuši šāvieni,» sarunā ar laikrakstu Politiken sacījis Kopenhāgenas policijas pārstāvis Lauss Tīgenens. Viņš piebildis, ka noziedzniekus uz karstām pēdām nav izdevies aizturēt, taču izteicis cerību, ka viņi jau drīzumā tiks identificēti, – apšaudei bijuši vairāk nekā 100 aculiecinieku.

Televīzijas kompānija Al Jazeera vēsta, ka lūgšana Musulmaņu kultūras institūta mošejā, ko pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu nogalē ierīkoja ieceļotāji no Pakistānas, sākusies deviņos no rīta. Pēc lūgšanas, kas bijusi veltīta Eid alFitr svētkiem jeb ramadāna mēneša beigām, ļaudis devušies uz autostāvvietu. Notikušā aculiecinieks Kurans Kurešī stāstījis, ka ievērojis divas jaunu vīriešu grupas, kas par kaut ko skaļi strīdējušās. «Izskatījās, ka vienu no vīriešiem mēģināja ievilkt mašīnā, viņš pretojās, bet pēc tam kāds cits cilvēks izvilka pistoli un atskanēja šāvieni,» stāstījis K. Kurešī. Viņš apgalvo, ka dzirdējis vismaz 15–20 šāvienus, uguns atklāta arī no kādas automašīnas, kas strauji atstājusi stāvvietu. «Izcēlās pamatīga panika. Tur taču bija arī veci ļaudis, sievietes, bērni, kuri meklēja aizsegu aiz automašīnām. Es ātri iegrūdu mašīnā savu 10 gadus veco dēlu, un mēs braucām prom,» stāstījis apšaudes aculiecinieks. Kopenhāgenas policija pavēstījusi, ka jau tiekot veidoti konflikta dalībnieku fotoroboti un neesot gandrīz nekādu šaubu, ka vainīgie ir pakistāniešu izcelsmes ļaudis. Nedz apšaudes upura, nedz ievainoto personības policija vakar nevēlējās atklāt.