Kadāfi joprojām radot draudus

Lībijas Nacionālās pagaidu padomes (NTC) līderis Mustafa Abduldžalils vakar aicinājis NATO un citus sabiedrotos turpināt sniegt palīdzību, uzsverot, ka pulkvedim Muammaram Kadāfi lojālie spēki vēl nav līdz galam sakauti un var uzsākt pretuzbrukumu.

Tikmēr parādās aizvien jaunas liecības par to, kā M. Kadāfi spēki pēdējās dienās pirms Tripoles zaudēšanas izrēķinājušies ar ieslodzītajiem.

Paša M. Kadāfi un viņa tuvāko līdzgaitnieku atrašanās vieta joprojām nav zināma, taču pastāv liela iespēja, ka viņi nocietinājušies pulkveža dzimtajā Sirtas pilsētā, vēsta starptautiskās ziņu aģentūras. NTC spēki pagājušās nedēļas nogalē pietuvojušies pilsētai, taču nav sākuši uzbrukumu, vēloties izvairīties no lielas asinsizliešanas. Vietējo cilšu vecākajiem esot iesniegts ultimāts padoties, taču pagaidām viņi uz to nav atbildējuši – vai nu bažījoties, ka patiesi izrādīsies M. Kadāfi propagandas apgalvojumi par nemiernieku zvērībām, vai arī tādēļ, ka pilsētā varētu atrasties vairāki tūkstoši bruņotu M. Kadāfi piekritēju, kuri kategoriski atsakās nolikt ieročus.

NTC vadītājs M. Abduldžalils, kurš vakar bija ieradies starptautiskajā konferencē Dohā, uzsvēris, ka M. Kadāfi piekritēji joprojām rada draudus ne tikai Lībijai, bet arī visai pasaulei. Šā iemesla dēļ viņš aicinājis NATO spēkus nepārtraukt palīdzības sniegšanu. BBC atgādina, ka NATO amatpersonas jau pagājušonedēļ paziņoja, ka ANO Drošības padomes sankcionētā misija turpināsies, jo M. Kadāfi spēki nav līdz galam sakauti. Neoficiāla informācija liecina, ka tieši Lībijas līdzšinējā līdera notveršana pašlaik kļuvusi par nemiernieku galveno uzdevumu. To apstiprinājis viens no NTC vadītājiem Ahmeds Bani, kurš vakar paziņojis: «Mēs ceram, ka Kadāfi joprojām ir Lībijā – tad mēs varētu tikt vaļā no šā insekta.» Nedēļas nogalē M. Kadāfi pārstāvji esot piedāvājuši sarunas par viņa atkāpšanās nosacījumiem, taču NTC pēc gūtajiem panākumiem pieņemama tikai bezierunu kapitulācija.

A. Bani sarunā ar AP paziņojis, ka kopš pagājušās nedēļas vidus, kad NTC spēki pārņēma kontroli pār Tripoli, no cietumiem atbrīvoti aptuveni 10 000 cilvēku. Daudzi M. Kadāfi režīma pretinieki tur nokļuvuši pēdējo sešu mēnešu laikā, bet ir arī cilvēki, kas ieslodzījumā atradušies gadiem ilgi. A. Bani uzsvēris, ka tūkstošiem cilvēku, kurus aizturējuši M. Kadāfi spēki, ir pazuduši bez vēsts – saskaņā ar viņa izteikumiem, režīms varētu būt izrēķinājies ar pat 50 000 politisko pretinieku. Organizācija Human Rights Watch apstiprinājusi, ka pēdējās dienās, kad M. Kadāfi spēki kontrolēja Tripoli, karavīri izrēķinājušies ar gūstekņiem vairākās ieslodzījuma vietās – vienā nošauti vismaz 125 cilvēki, citā – vismaz 37 gūstekņi. Pastāv aizdomas, ka daudzviet Lībijā slepus ierīkoti masu apbedījumi.

Svarīgākais