ASV orkānā deviņi bojāgājušie; bez elektrības divi miljoni iedzīvotāju

© CNBC

Viesuļvētra "Airīna" ("Irene") svētdien turpina plosīties Amerikas Savienotajās Valstīs no austrumu piekrastes virzoties uz ziemeļiem.

Sestdien tā prasījusi vismaz deviņas dzīvības - lielākā daļa mira, kad viņu mājām vai automašīnām uzgāzās krītoši koki. Bez elektrības orkāns atstājis divus miljonus cilvēku un paralizējusi satiksmi Ņujorkā, ziņo tvnet.lv

ASV austrumu piekrastē orkāna izraisītos negadījumos bojā gājuši vismaz deviņi cilvēki. Bojāgājušo vidū ir arī 11 gadus vecs zēns un 15 gadus veca meitene.

Lai gan ar mazāku spēku nekā prognozēts iepriekš "Airīna" sasniegusi Ņujorku, līdzi nesot vēju, kura ātrums sasniedz vidēji 32 metrus sekundē, lietu, zibeņus un virpuļviesuļus.

Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs devis rīkojumu obligāti evakuēt 370 tūkstošus cilvēku no zemu esošām pilsētas vietām, kuras var apdraudēt plūdi. Pārējiem pilsētas iedzīvotājiem mērs ieteica palikt, kur viņi ir. "Daba ir daudz spēcīgāka par mums visiem," piebilda pilsētas mērs.

Vētra Ņujorku sasniedza naktī, vēja ātrumam pamazām pieaugot no 22 līdz 35 metriem sekundē. Apturēta megapoles metro, autobusu, prāmju un lidmašīnu satiksme.

"Airīna" ASV Atlantijas okeāna piekrastē bez elektrības atstājusi vairāk nekā divus miljonus cilvēku, atcelti vairāk nekā 8000 lidmašīnu reisu un gandrīz divi miljoni cilvēku evakuējušies no savām mājām. Nodarīti postījumi neskaitāmām ēkām un automašīnām. Gaidāms, ka orkāna centrs Ņujorku sasniegs svētdienas pusdienlaikā (ap 19 pēc Latvijas laika).

Sestdien no pulksten 12 (19 pēc Latvijas laika) pakāpeniski sāka pārtraukt darbu Ņujorkas sabiedriskā transporta sistēma - metro, autobusi un pilsētas dzelzceļš. Īpašas bažas ir par to, ka varētu applūst metro tuneļi.

Lidojumi pulksten 23 sestdienas vakarā (pulksten 5 pēc Latvijas laika) tika pārtraukti trīs lielākajās apdraudētā reģiona lidostās: Ņujorkas starptautiskajā Džona Kenedija lidostā pilsētas austrumos, Lagardija lidostā uz ziemeļiem no centra un Ņuarka lidostā pilsētas rietumos.

"Airīnas" dēļ svētdienas avioreiss Rīga-Ņujorka pārcelts uz pirmdienu.

Orkāns "Airīna" ASV apdraud teritoriju ar 65 miljoniem iedzīvotāju, kurā ir arī Ņujorka, Vašingtona un Bostona.

"Airīna" ("Irene") ir devītā tropiskā vētra un pirmais orkāns šīgada Atlantijas orkānu sezonā, kas ilgst no 1.jūnija līdz 20.novembrim. Pirmās vārdā nosauktās vētras šīgada sezonā bija "Arlēna" ("Arlene"), "Brets" ("Bret"), "Sindija" ("Cindy"), "Dons" ("Don"), "Emīlija" ("Emily"), "Frenklins" ("Franklin"), "Gerta" ("Gert") un "Hārvijs" ("Harvey").