Kaujas Tripolē turpinās

Vakar visas dienas garumā – brīžiem intensīvāk, brīžiem mazāk intensīvi – turpinājās kaujas Lībijas galvaspilsētā Tripolē. Al Jazeera vēsta, ka sīvākās apšaudes norit Bab al Azizijas valdības ēku kompleksu apkārtnē – to aizstāvībai mobilizēti teju visi galvaspilsētā esošie Lībijas līderim Muammaram Kadāfi lojālie spēki, arī nemiernieki savus pūliņus koncentrē tieši uz šo objektu.

Kaut gan vēl pirmdienas pēcpusdienā nemiernieki ziņoja, ka viņiem savā kontrolē izdevies pārņemt teju vai visu Tripoli un M. Kadāfi dienas ir skaitītas, vakar pat NATO amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas atzina, ka nav īsti skaidrs pašreizējais spēku samērs. Uzticību nemiernieku jeb Nacionālās pagaidu padomes (NTC) oficiālajiem paziņojumiem iedragāja negaidītā M. Kadāfi dēla Saifa al Islama ierašanās viesnīcā, kurā apmetušies daudzi ārzemju korespondenti. Vēl svētdienas vakarā NTC apgalvoja, ka tās spēki sagūstījuši Saifu al Islamu un tiek risinātas sarunas par viņa izdošanu tiesāšanai Starptautiskajā krimināltiesā, taču M. Kadāfi dēls viesnīcā ieradās automašīnā ar Lībijas valdības numura zīmēm.

BBC vēsta, ka viņš nav paskaidrojis, vai izbēdzis no gūsta vai arī nemaz nav bijis notverts. Saskaņā ar britu raidkorporācijas ziņām Saifs al Islams izturējies ļoti optimistiski un vairākkārt uzsvēris, ka valdības spēkiem izdevies panākt lūzumu un nemiernieku ofensīva esot apturēta. Vairāki viņa līdzgaitnieki piebilduši, ka šāda situācija izveidojusies, pateicoties tam, ka pilsētā nemiernieki nevar saņemt pietiekami spēcīgu un precīzu NATO aviācijas atbalstu, lai gan vakar alianses lidmašīnas turpināja uzbrukumus Bab al Azizijas kompleksam. Interesanti, ka tikai vakar pēcpusdienā televīzijas kanāls Al Jazeera beidzot bija saņēmis nemiernieku oficiālu paziņojumu, kurā ar nožēlu sacīts, ka Saifam al Islamam izdevies izbēgt no gūsta. Arābu televīzijas kanāli ziņo, ka arī cits M. Kadāfi dēls Mohameds, kuram nemiernieki iepriekš bija noteikuši mājas arestu, jau spējis pievienoties valdības spēkiem.

AP gan uzsver, ka NTC spēkiem savā kontrolē izdevies pārņemt gan Lībijas valsts televīziju, gan lidostu, gan atsevišķas jūras ostas daļas. Al Jazeera vēsta, ka galvaspilsētai tuvojoties ievērojami nemiernieku papildspēki, kuru ierašanās var mainīt situāciju. Starptautisko ziņu aģentūru rīcībā gan nav apstiprinātas informācijas par M. Kadāfi lojālo armijas daļu pārvietošanos. Ļoti iespējams, ka tās ir ceļā uz Lībijas līdera dzimto pilsētu Sirtu, kur tiek veidota viņa atbalsta bāze – M. Kadāfi spēki apzinās, ka, mēģinot nokļūt Tripolē, tie kļūs par lielisku mērķi NATO aviācijai.

Svarīgākais