No amata atkāpjas "Standard & Poor's" vadītājs

Starptautiskās reitingu aģentūras Standard & Poor’s prezidents Dīvens Šarma, kura vadības laikā notikusi vēsturiskā Amerikas Savienoto valstu ilgtermiņa kredītreitinga samazināšana, atkāpies no amata.

Amatu Šarma zaudēs 12. septembrī, taču līdz šī gada beigām 55 gadus vecais vadītājs uzstāsies kā amerikāņu kompānijas McGraw – Hill palīgs. Šai kompānijai pieder S&P, vēsta The New York Times.

Izdevums norāda, ka iemesli, kādēļ S&P prezidents atkāpjas no amata, ir vairāki. Viens no tiem ir ASV Tieslietu ministrijas veiktā izmeklēšana, lai noskaidrotu uz kāda pamata tika samazināti hipotēku vērtspapīru reitingi pirms 2008. gada krīzes.

Izmeklēšana sākta jau pirms tam, kad reitingu aģentūra samazinājusi ASV kredītreitingu, lai arī šis notikums, visdrīzāk, arī pielējis eļļu ugunij. Valsts pārstāvji izteikuši šaubas par aģentūras izvēlēto metodiku, norādot, ka konstatējuši kļūdas analītiķu izdarītajos vērtējumos.

Vienlaikus tiek uzsvērts, ka lēmums pamest kompāniju nav saistīts ar ASV kredītreitinga pazemināšanu, kas izsaukusi paniku finanšu tirgos.

Vadītāja amatu turpmāk ieņems 53 gadus vecais Duglass Pitersons, kurš šobrīd ieņem vadošu posteni Citigroup bankā.