Tripole krīt nemiernieku rokās

© Scanpix

Lielākā daļa Lībijas un pasaules sabiedrības ir pilnīgi pārliecināti, ka gandrīz 42 gadus pie varas bijušā Lībijas līdera Muammara Kadāfi dienas ir skaitītas. Opozīcijas straujo triecienuzbrukumu Tripolei M. Kadāfi lojālie spēki nav spējuši atvairīt, un vismaz četras piektdaļas Lībijas galvaspilsētas vakar jau bija Nacionālās pagaidu padomes (NTC) piekritēju rokās.

Par to, ka M. Kadāfi neizdosies panākt lūzumu notikumu attīstībā, liecināja kaut vai tas, ka nemierniekiem padevās divi viņa dēli, kuri iepriekš bija solījuši cīnīties līdz pēdējam, bet premjers Bagdadī al Mahmudī jau paspējis aizbēgt uz Tūnisiju.

Kaut gan 69 gadus vecais M. Kadāfi bija apgalvojis, ka viņa spēki neatdos Tripoli bez sīvas kaujas, tieši tas ir noticis. Kad nemiernieki svētdien vēlu vakarā iebruka pilsētā, viņi nav sastapuši gandrīz nekādu pretestību – vairākas armijas daļas, kas līdz šim bijušas lojālas Lībijas līderim, pārgājušas NTC pusē. Nemiernieku izplatītā informācija liecina, ka pieeju Tripolei no rietumu puses nodrošinājusi armijas daļa, kuras komandiera brāli M. Kadāfi pērn pavēlējis sodīt ar nāvi par kādiem pārkāpumiem – ja tā, nav skaidrs, kādā veidā M. Kadāfi izvēlas sev lojālus virsniekus.

Tomēr galvenie pulkveža spēki koncentrēti M. Kadāfi galvenajā rezidencē Bab al Azizjā, kuru nemierniekiem nebija izdevies ieņemt vēl līdz vakardienas vakaram – gluži tāpat kā valsts televīzijas ēku, no kuras laiku pa laikam tika raidītas M. Kadāfi audiouzrunas, kurās Lībijas pilsoņus aicināja iesaistīties aktīvā cīņā pret «nemiernieku žurkām». Lībijas līderis arī aicinājis savus tautiešus ņemt piemēru no sevis, paziņojot, ka viņš negatavojas padoties un cīnīsies līdz galam. Vakar pēcpusdienā tika ziņots, ka NATO aviācija gatavojot jaunus uzlidojumus M. Kadāfi rezidencei – saskaņā ar izstrādāto plānu šo uzbrukumu laikā bija nepieciešams pārraut aizsardzības līnijas, lai pēc tam triecienā varētu doties nemiernieki. NATO pārstāvji aģentūrai AP pavēstījuši, ka gaisa triecienus pret M. Kadāfi spēkiem negrasās pārtraukt līdz pat brīdim, kamēr šie spēki vai nu nepadosies nemierniekiem, vai arī vienkārši neatgriezīsies kazarmās.

Tajā pašā laikā ticamas informācijas, ka M. Kadāfi vakar joprojām atradās savā rezidencē vai tās bunkuros, nebija. Vieni avoti vēstīja, ka viņš jau aizbēdzis uz Alžīriju, citi – ka M. Kadāfi meklējis patvērumu vienā no Tripoles priekšpilsētu slimnīcām. BBC gan norāda, ka virkni Tripoles rajonu joprojām kontrolē M. Kadāfi piekritēji un viņš var slēpties jebkurā mājā.

Dienvidāfrikas Republikas ārlietu ministrija vakar sasauca īpašu preses konferenci, pavēstot, ka patiesībai neatbilst baumas, ka DĀR valdības lidmašīnas jau devušās uz Tripoli, lai evakuētu M. Kadāfi un viņa ģimeni. Vairāki nemiernieku pārstāvji paziņojuši, ka iepriekš izteiktais piedāvājums – ļaut M. Kadāfi atstāt Lībiju apmaiņā pret oficiālu atkāpšanos – vairs nav spēkā, jo pulkveža režīms tāpat jau ir gāzts. Tomēr nerimstas runas par valstīm, kurās M. Kadāfi varētu meklēt patvērumu – sākot ar Angolu un Zimbabvi, turpinot ar Mali un Čadu un beidzot ar Venecuēlu.

Rietumvalstu līderi gan ļoti skaidri pavēstījuši, ka pašlaik diskusijas par iespējamo patvēruma vietu nav pieļaujamas un pirmais, kas ir jādara M. Kadāfi – oficiāli jāpaziņo par demisiju. BBC norāda, ka gan Lielbritānijas, gan Francijas, gan Itālijas, gan Vācijas valdības par M. Kadāfi režīma gāšanu runā kā par notikušu faktu, komentējot gaidāmo sadarbību ar jauno Lībijas valdību. Pat Krievija un Ķīna, kas savulaik ANO Drošības padomē atturējās balsojumā par palīdzības sniegšanu nemierniekiem un ik pa laikam kritizēja NATO spēku operācijas, tagad atzinušas, ka Lībijas tauta, šķiet, savu izvēli ir izdarījusi.

Svarīgākais