Seišelu salās parādījusies haizivs – cilvēkēdāja

Šā mēneša laikā kāda haizivs nogalinājusi jau otro tūristu Seišelu salu arhipelāgā esošās Pralēnas salas pludmalē. Varasiestādes paziņojušas par pludmaļu slēgšanu, atpūtniekiem aizliegts nodarboties ar niršanu un snorkelēšanu, bet no DĀR izsaukti vairāki speciālisti, kuru uzdevums būs neitralizēt plēsoņu.

Britu mediji vēsta, ka par haizivs upuri kļuvis 30 gadu vecais Lenkašīras iedzīvotājs Īens Redmonds, kurš Seišelu salās kopā ar sievu pavadīja medusmēnesi. Sky News, atsaucoties uz traģēdijas aculieciniekiem, vēsta, ka plēsoņas uzbrukums noticis tikai pārdesmit metru no krasta brīdī, kad vīrietis snorkelējis. «Mēs pēkšņi izdzirdējām skaļus kliedzienus, redzējām ūdenī haizivs spuru. Divi vīrieši ar katamarānu steidzās palīgā cietušajam un spēja viņu nogādāt krastā, taču viņa ievainojumi bija briesmīgi,» stāstījis kāds aculiecinieks.

Salas policijas pārstāvis Žans Tusāns sarunā ar BBC paziņojis, ka haizivs peldētājam bija nokodusi roku, bijušas arī vairākas plēstas brūces gūžas rajonā un vienā kājā. «Kad viņu izvilka krastā, viņš vēl elpoja – taču bez izredzēm izdzīvot. Ievainojumi bija pārāk smagi, un viņš mira no asins zaudēšanas,»paziņojis, Ž. Tusāns. Varasiestādes uzskata, ka uzbrukumā vainojama tā pati haizivs, kas pludmalē netālu no šīs traģēdijas vietas 1. augustā nogalināja kādu 36 gadus vecu tūristu no Francijas. Jāpiebilst, ka haizivju uzbrukumi cilvēkiem, kas beigušies letāli, iepriekš Seišelu salās nebija reģistrēti kopš 1963. gada.

Seišelu salu tūrisma pārvaldes direktors Alēns Sentānžs paziņojis, ka Pralēnas salas ziemeļaustrumos slēgtas visas pludmales, atpūtniekiem aizliegts nodarboties ar niršanu, bet jahtu un kuģīšu kapteiņiem stingri piekodināts nemest okeānā pārtikas atkritumus, lai nepievilinātu plēsoņas. «Mēs esam pārliecināti, ka bīstamā haizivs mūsu ūdeņos ieklīdusi nejauši. No Dienvidāfrikas Republikas jau izsaukti divi eksperti, kuru uzdevums būs atrast plēsoņu un padarīt to nekaitīgu», viņš sacījis.

Sky News atgādina, ka pagājušā gada nogalē līdz šim nepieredzēta haizivju agresivitāte tika reģistrēta Šarmeššeihas kūrortā Sarkanās jūras piekrastē, kur par uzbrukumu upuriem kļuva vairāki cilvēki. Austrāliešu pētnieks Džonatans Verijs atgādinājis, ka globālās klimata pārmaiņas skar ne tikai sauszemi, bet arī okeānus, un kombinācijā ar cilvēku ietekmi tās var mainīt okeānu iemītnieku uzvedības paradumus.

Svarīgākais