Francijā sāk izmeklēšanu pret SVF jauno vadītāju Lagardu

Francijā otrdien sākta oficiāla izmeklēšana pret Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) jauno vadītāju Kristīni Lagardu, uz kuru krīt aizdomu ēna par amata pilnvaru pārkāpšanu laikā, kad viņa vēl pildīja Francijas finanšu ministres pienākumus, informē aģentūra France Presse.

Francijas Tieslietu ministrija lūgusi trīs apelāciju tiesas izmeklēšanas tiesnešus izskatīt apsūdzības par bijušās finanšu ministres iespējamo "līdzdalību valsts līdzekļu izšķērdēšanā".

Ja bijušajai amatpersonai būs jāstājas tiesas priekšā un viņa tiks atzīta par vainīgu šajās apsūdzībās, Lagardai draud desmit gadu cietumsods un 150 000 eiro (105 420 latu) liels naudassods.

Lagarda iepriekš noraidījusi pārmetumus, ka finanšu ministres postenī būtu pārkāpusi savas amata pilnvaras lietā, kurā arbitri lēma par labu prezidenta Nikolā Sarkozī atbalstītājam.

Izmeklēšana saistīta ar iespējamo amatu pilnvaru pārkāpumu, dodot rīkojumu Sarkozī atbalstošā uzņēmēja Bernāra Tapī un kādreiz valstij piederošās bankas "Credit Lyonnais" strīdu šķirt privātā arbitrāžas tiesā, kas lēma par labu Tapī, liekot izmaksāt viņam 400 miljonus eiro (281,12 miljonus latu).

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais