Zviedrijā plaši atzīmē Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas 20.gadskārtu

© Publicitātes foto

Zviedrijas valdība, parlaments un sabiedrības pārstāvji šogad ar vairākiem pasākumiem plaši atzīmē Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas 20.gadskārtu. Visa gada garumā notiek dažādi Baltijas valstīm veltīti pasākumi, piešķirot tiem Baltic Year 2011 (2011.gads – Baltijas gads) nosaukumu.

Centrālais „Baltijas gada” pasākums notiks 15.augustā, Stokholmā, Normalmes laukumā. Tas būs veltīts t.s. pirmdienas gājienu atcerei. „Pirmdienas gājieni” bija tautas kustība Baltijas valstu brīvības centienu atbalstam, kas pirmdienās, Stokholmā, Normalmes laukumā pulcēja simtus un tūkstošus zviedru un baltiešu laika posmā no 1990.gada marta līdz 1991.gada septembrim. Kopumā Stokholmā notika 79 šādi atbalsta mītiņi, daudzi atbalsta pasākumi notika arī citās Zviedrijas pilsētās.

Nākamās pirmdienas, 15.augusta pasākums būs simbolisks „pirmdienas gājiens”, 80. pēc kārtas, kurā piedalīsies Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjeri, Zviedrijas premjers Fredriks Reinfelts (Fredrik Reinfeldt), Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu spīkeri un Riksdāga spīkers Pērs Vesterbergs (Per Westerberg), kā arī aptuveni 250 īpašie viesi. Baltijas valstu un Zviedrijas premjeri uzstāsies ar svētku uzrunām, piedalīsies Baltijas valstu mākslinieki, tajā skaitā Stokholmas latviešu koris. Pasākuma īpašo atmosfēru vairos tā laika simbolikas – plakātu un skaņdarbu izmantošana, kā arī vēsturiski nozīmīgu uzrunu ierakstu atskaņošana. Pasākums ir brīvi pieejams jebkuram interesentam.

Pie Parlamenta (Riksdāga) ēkas parlamentu spīkeri svinīgi pacels triju Baltijas valstu un Zviedrijas karogus, uzrunu teiks Riksdāga spīkers Pērs Vesterbergs, kā arī notiks Riksdāga pusdienas ar Baltijas valstu viesu piedalīšanos.

15.augusta pasākumos Stokholmā piedalīsies Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis, Saeimu pārstāvēs Ārlietu komisijas vadītājs un Latvijas – Zviedrijas parlamentārās sadraudzības grupas vadītājs Ojārs Kalniņš. Kā īpaši lūgtais goda viesis piedalīsies kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

Savukārt Zviedrijas Ārpolitikas institūtā notiks Baltijas valstu un Krievijas attiecībām veltīts seminārs „Brīvības atgriešanās”, kurā uzstāsies Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts (Carl Bildt).

27.augustā, faktiskajā Baltijas valstu un Zviedrijas diplomātisko attiecību atjaunošanas 20.gadskārtā, notiks svinīgs koncerts Bervaldhalles koncertu namā, kuru apmeklēs Zviedrijas karaļpāris, Baltijas valstu un Zviedrijas kultūras ministri, Zviedrijas valdības un parlamenta pārstāvji, kā arī īpaši lūgtie viesi. Koncertā piedalīsies Latvijas radio koris, kā arī Igaunijas un Lietuvas mākslinieki. Pasākumu ievadīs cilvēku ķēdes veidošana Stokholmas centrā no Raula Valenberga laukuma līdz Bervaldhalles koncertu namam, tādējādi simboliski atgādinot 1989.gada augustā Baltijas valstīs izveidoto cilvēku ķēdi „Baltijas ceļš”.

Rudenī Stokholmas Ekonomikas augstskolā plānots seminārs par Baltijas valstu ekonomisko attīstību, kurā tiks aicināti piedalīties Baltijas valstu un Zviedrijas valdību un biznesa pārstāvji, analītiķi un citi interesenti.

20.augustā Latvijas vēstniecība Zviedrijā rīkos neatkarības atjaunošanas gadskārtas svinības vietējai latviešu kopienai. Pasākuma saviesīgo atmosfēru palīdzēs veidot grupa „Iļģi”.

Latviju un Zviedriju vieno cieša divpusēja un reģionāla sadarbība. Abu valstu sadarbība ir intensīva – notiek regulārs valsts augstāko amatpersonu dialogs, noturīga un sekmīga ir praktiskā sadarbība starp parlamentiem, nozaru ministrijām, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām. Zviedrija ir viena no nozīmīgākajām Latvijas ekonomiskās sadarbības partnervalstīm, tā ir lielākais ārvalstu investors Latvijā. Cieši ir abu valstu sakari kultūras un izglītības jomā.

Zviedrija bija pirmā ārvalsts, kas atvēra savu vēstniecību Latvijā. Tas notika 1991.gada 29.augustā.

Zviedrijas Ārlietu ministrija 2011.gada februārī publiskoja svarīgu arhīva daļu - līdz šim slepenus diplomātiskos dokumentus, kas attiecas uz PSRS sabrukumu un Baltijas brīvības kustību 1991.gadā. Tie ir Zviedrijas diplomātu Baltijas valstīs un toreizējā Ļeņingradā ziņojumi.