Poligāmijas sludinātājam – mūža ieslodzījums par seksuāliem noziegumiem

Teksasas štata tiesa piespriedusi maksimāli iespējamo sodu no mormoņu baznīcas atšķēlušās poligāmistu sektas līderim Vorenam Džefsam, kurš atzīts par vainīgu seksuālā vardarbībā pret divām nepilngadīgām meitenēm – vienai nozieguma brīdī bijis 12 gadu, bet otrai – 15.

Uz pirmstermiņa atbrīvošanu pašlaik 55 gadus vecais V. Džefss varēs pretendēt ne agrāk kā 2070. gadā, tomēr eksperti prognozē, ka, pat atrodoties ieslodzījumā, viņš saglabās sektas garīgā līdera statusu.

12 zvērinātajiem bija nepieciešams mazāk par stundu, lai Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus Fundamentālās baznīcas (tāds ir sektas oficiālais nosaukums) līderi atzītu par vainīgu visos apsūdzības punktos un piespriestu viņam 99 gadu ieslodzījumu par vienu noziegumu, bet vēl 20 gadus – par otru, vēsta AP. «Džefsa kungam bija liela māja, kurā viņš simtiem meiteņu un sieviešu turēja savu seksuālo iegribu apmierināšanai. Arī Teksasas štatam ir liela māja, kurā Vorens Džefss pavadīs atlikušās mūža dienas,» ar gandarījumu paziņojis štata ģenerālprokurora vietnieks Ēriks Nikolss, kurš uzturēja apsūdzību.

Tā bija balstīta uz pierādījumiem, kas tika savākti 2008. gadā, kad policija sarīkoja reidu vienā no sektantu īpašumiem – netālu no nelielās Eldorado pilsētiņas esošajā rančo Ilgas pēc Cionas. Starp pierādījumiem bijis audio ieraksts, kuru pats V. Džefss 2006. gadā veicis brīdī, kad pirmo reizi stājies dzimumattiecībās ar kādu 12 gadu vecu meiteni, kuru neilgi pirms tam apprecējis – ierakstā dzirdams arī tas, ka meitene iebilst pret tuvību. Tiesai uzrādīts arī ieraksts, kurā dzirdams, kā apsūdzētais, lasot sprediķi mazgadīgām meitenēm, vairākkārt uzsver – ja viņas nepildīs viņa seksuālās iegribas, Dievs viņas atstums. «Tā bija garīga laulība,» tiesā uzsvēris apsūdzētais, kurš prāvas gaitā atteicās no advokātiem un savu aizstāvību balstīja uz nebeidzamu runāšanu par viņa tiesību uz reliģijas brīvību neievērošanu. Tāpat apsūdzības rīcībā ir DNS analīzes, kas apliecina, ka 2005. gadā V. Džefss kļuvis par kādas 15 gadus vecas meitenes bērniņa tēvu. Cietusī savās liecībās stāstījusi, ka piespiesta stāties dzimumattiecībās ar sektas līderi.

Reuters atgādina, ka 2008. gadā, kad notika policijas reids rančo, V. Džefss jau bija aiz restēm. 2006. gadā 19 gadus vecā Elisa Vola, kurai bija izdevies izbēgt no sektas, bija iesniegusi tiesā prasību, apgalvojot, ka 2001. gadā V. Džefss viņu pret pašas gribu apprecinājis ar meitenes 19 gadus veco brālēnu. Sektas līderis tika izsludināts meklēšanā, pat iekļauts Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) 10 meklētāko noziedznieku sarakstā un tā paša gada augustā aizturēts Lasvegasā. Jūtas štata tiesa par līdzdalību izvarošanā viņam piesprieda piecu gadu cietumsodu, taču procedūras kļūdu dēļ aizstāvībai izdevās šo spriedumu pārsūdzēt. Pēc Teksasas tiesas lēmuma šai prāvai gan vairs ir tikai simboliska nozīme.

E. Vola sarunā ar AP nosaukusi V. Džefa notiesāšanu par «patiesu brīnumu», tomēr izteikusi šaubas, vai aptuveni 10 000 sektas locekļu domas par garīgo vadoni mainīsies. «Es šaubos, vai viņi maz zina par Teksasā notiekošo tiesu, pierādījumiem un spriedumu. Sektā taču ir aizliegta televīzija, internets, avīzes un grāmatas, atskaitot Svētos rakstus. Domāju, ka viņiem nav nekāda kontakta ar ārpasauli,» uzsvērusi E. Vola. Gan viņa, gan prominenti amerikāņu reliģijas pētnieki prognozē, ka sektanti V. Džefsu joprojām turpinās uzskatīt par pravieti un savu reliģisko līderi.

AP atgādina, ka fundamentālistu sekta no oficiālās mormoņu baznīcas atšķēlās 1890. gadā, kad mormoņi piekrita atteikties no poligāmijas. Vairāk nekā 40 000 cilvēku ar šādu lēmumu nebija mierā un Jūtas un Arizonas štatu pierobežā izveidoja savas komūnas – Hildeilu un Šortkrīku. 1944. un 1953. gadā varas iestādes veica reidus šajās sektantu mītnēs, par daudzsievības praktizēšanu apcietinot desmitiem vīriešu, bet bērnus, kuru piederība kādai no ģimenēm nebija skaidra, ievietojot bērnu namos. Ar jaunu spēku sekta atdzima pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā, kad par tās līderi kļuva V. Džefsa tēvs Rulons Džefss.

Svarīgākais