Phenjana plānojot atentātu pret Korejas ministru

Dienvidkorejas mediji vakar vēstījuši, ka pastiprināta aizsardzības ministra Kima Kvan Čžina apsardze, jo izlūkdienestiem kļuvis zināms, ka pēc Ziemeļkorejas valdības pavēles pret viņu tiek gatavots atentāts.

Kims Kvan Čžins, kurš stājās amatā pagājušā gada nogalē, asi reaģē uz jebkādiem Phenjanas militārajiem draudiem un pavēlējis dienvidkorejiešu karavīriem uzbrukuma gadījumā «vispirms šaut, bet pēc tam ziņot» par notiekošo.

Laikraksts JoongAng Ilbo, atsaucoties uz avotiem Dienvidkorejas valdībā, vēsta, ka informācija par plānoto atentātu nokļuvusi gan ASV, gan Dienvidkorejas izlūkdienestu rīcībā. «Runa ir par cilvēku grupu, kas gatavojas uzbrukt aizsardzības ministram. Pagaidām nav zināms, vai tie ir speciāli no Ziemeļkorejas iesūtīti aģenti, ziemeļkorejieši, kuri jau iepriekš iefiltrējušies valstī, vai kādas citas valsts pilsoņi, kuri rīkojas saskaņā ar Phenjanas pavēlēm,» stāstījis vārdā nenosauktais valdības ierēdnis. Ziņu aģentūra Yonhap savukārt vēsta, ka pēdējās dienās pastiprināta ministra apsardze – viņš visur dodoties vismaz četru militārpersonu ielenkumā.

Dienvidkorejas aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis atteicies apstiprināt informāciju par plānoto atentātu. Runājot par apsardzi, viņš uzsvēris, ka ir «protokols, kas pieņemts jau pirms kāda laika», un pēdējās nedēļās nekas šajā ziņā mainījies neesot. Dienvidkorejas mediji atgādina, ka aizsardzības ministrs kļuvis par galveno Phenjanas mutisko uzbrukumu upuri. Viņa kareivīgie izteikumi ne reizi vien izraisījuši Ziemeļkorejas oficiālās ziņu aģentūras KCNA asu reakciju. Kad jūnijā kļuva zināms, ka dienvidkorejiešu karavīri šaušanas treniņos izmanto Ziemeļkorejas līderu portretus, šīs valsts mediji pasludināja ministru par «nodevēju» un «kara kurinātāju» un pieprasīja viņa sodīšanu ar nāvi.

Aģentūra AFP atgādina, ka ziemeļkorejiešu aģenti nereti veic operācijas Dienvidkorejas teritorijā, taču par to mērķi parasti tiek izvēlētas nevis kaimiņvalsts amatpersonas, bet gan augsta ranga pārbēdzēji.

1997. gadā netālu no Seulas ziemeļkorejiešu aģentiem izdevās nogalināt Ziemeļkorejas līdera Kima Čen Ira pirmās sievas krustdēlu Lī Hvan Janu, kurš uz Dienvidkoreju pārbēga 1982. gadā un asi kritizēja komunistiskās valsts režīmu. Pagājušogad tika aizturēti divi ziemeļkorejiešu aģenti, kuri tēloja pārbēdzējus – viņu uzdevums bija noslepkavot Dienvidkorejā dzīvojošo Hvanu Jan Jopu, kurš arī bija pazīstams Ziemeļkorejas režīma pretinieks.

BBC norāda uz kādu sakritību – vakarrīt, tikai dažas stundas pēc tam, kad Dienvidkorejas avīzes ziņoja par plānoto atentātu, noticis kārtējais robežincidents. Ziemeļkorejas artilērija apšaudījusi kādu salu, kas atrodas strīdīgajā teritorijā – jūras robeža starp abām valstīm nav noteikta. Dienvidkorejas karakuģi atklājuši atbildes uguni, par apšaudē cietušajiem nekas netiek ziņots.