Londonas policijai bijis pavēlēts neiesaistīties sadursmēs ar grautiņu rīkotājiem

© Scanpix

Kā šodien raksta britu laikraksts "The Times", Lielbritānijas nemieru pirmajās dienās Londonas policistiem bija pavēlēts neiesaistīties sadursmēs ar grautiņu rīkotājiem.

Pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, likumsargiem tika noteikts "stāvēt un novērot". Šāds rīkojums tika dots, baidoties par policijas imidža pasliktināšanos, ja tā iesaistīsies sadursmēs ar huligāniem. Šādas bažas ir aktuālas pēc vairākiem incidentiem, kad protestētāji guvuši smagas traumas no policistu puses. Īpaši ņemot vērā, pirms diviem gadiem notikušo incidentu, kad demonstrants Jans Tomlinsons mira pēc sitiena ar steku.

Rīkojums - neiejaukties - tika atcelts tikai pirmdienas vakarā. Tobrīd nekārtības, ko pavadīja grautiņi un dedzināšanas, ilga jau divas naktis pēc kārtas. Jau pirmajās dienās sabiedrība un mediji norādīja, ka policija nav gatava savaldīt vandāļus.

Trešajā un ceturtajā naktī policijas spēki tika pastiprināti, Londonā to skaits pieauga no 6000 līdz 16 000. Galvaspilsētas kolēģiem palīgā nāca biedri no 27 valsts pilsētām. Skotlendjards atsauca visus atvaļinājumā esošos darbiniekus.

Naktī uz trešdienu Londonā, pateicoties pastiprinātajai policijas klātbūtnei, valdīja relatīvs miers.

Taču nekārtības ir pārcēlušās uz citām pilsētām, tai skaitā Mančesteru, Salfordu, Liverpūli, Notingemu un Birmingemu. Birmingemā trīs vīriešus notriekusi automašīna, pēc vietējo iedzīvotāju stāstītā, viņi esot mēģinājuši nosargāt savu īpašumu. Mančesterā un Salfordā arestēti 108 cilvēki. Tur jauniešu bandas aizdedzināja ēkas un automašīnas. Kopumā vardarbības pārņemtajās Anglijas pilsētās ievainojumus guvuši 111 policisti un 5 policijas suņi.

Jauniešu bandas demolēja un laupīja veikalus, dedzināja automašīnas un ēkas.

Līdz šim Mančestrā aizturēti 108 cilvēki un 23 izvirzītas apsūdzības par laupīšanu un sveša īpašuma bojāšanu.

Jau ziņots, ka nekārtības izcēlās Londonas Totenhemas rajonā, kur pagājušajā ceturtdienā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs vīrietis. Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa pagājušajā sestdienā 6. augustā noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.

Jauniešu bandas, savas aktivitātes koordinē sociālajos tīklos internetā.

Grautiņos jau trīs bojāgājušie

Jau ziņots, ka otrdien Londonā no gūtajiem ievainojumiem miris 26 gadus vecs vīrietis, kurš tika sašauts nekārtību laikā savā automašīnā pirmdien vakarā Kroidonā, Londonas dienvidos, kur grautiņu laikā tika nodedzinātas vairākas mājas.

Savukārt naktī uz trešdienu grautiņos, kas notikuši Birmingemā bojāgājuši vēl trīs cilvēki. Tiek ziņots, ka bojāgājušie ir vietējie iedzīvotāji, kuri it kā centušies pretoties grautiņu dalībniekiem.