Londonas grautiņos pirmais bojāgājušais, arestēti 525 grautiņu dalībnieki

© Scanpix

Londonā no gūtajiem ievainojumiem miris 26 gadus vecs vīrietis, kurš tika sašauts nekārtību laikā Londonā savā automašīnā, ziņo BBC News.

26 gadus vecais vīrietis tika atrasts ar šautām brūcēm pirmdien vakarā Kroidonā, Londonas dienvidos, kur grautiņu laikā tika nodedzinātas vairākas mājas, apliecināja Londonas Metropoles policija.

Likumsargi uzsākuši slepkavības izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka naktī uz otrdienu turpinājušās nekārtībās Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā, turklāt no Totenhemas tās pārsviedušās uz citiem pilsētas rajoniem, incidenti jau notiek arī Birmingemā, Liverpūlē, Mančesterā un Bristolē.

Vispirms nekārtības izcēlās Londonas Totenhemas rajonā, kur pagājušajā ceturtdienā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs vīrietis. Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.

Jauniešu bandas, kas reizēm pulcināja līdz vairākiem simtiem dalībnieku, demolēja ēkas un iesaistījās sadursmēs ar policiju. Savas aktivitātes uzbrucēji koordinē sociālajos tīklos internetā.

Pēc oficiālajiem datiem, trīs dienu laikā Londonas policija arestējusi ap 525 grautiņu dalībniekus.

Britu premjerministrs Deivids Kamerons pārtraucis atvaļinājumu un, runājot par grautiņu likvidēšanu, solījis, ka kārtība tiks atjaunota un tās izraisītāji nopietni sodīti.

"Es vēršos pie tiem, kuri ir atbildīgi par šo grautiņu organizēšanu. Jūs izjutīsiet visu taisnās tiesas varu. Ja jūs esat pietiekami pieauguši, lai veiktu šādus noziegumus, Jūs esat pietiekoši pieauguši, lai saņemtu par tiem smagu sodu," teicis Kamerons.

Ārkārtas sēdē, kas tika sasaukta Dauningstrītā, Kamerons notiekošo Londonā nosaucis par kriminālu situāciju, norādot, ka šonakt policijas skaits Londonas ielās tiks palielināts līdz 16 000 policistu.

Policistiem atļauts pielietot platiskāta lodes grautiņu dalībnieku izdzenāšanai.Šādas lodes nekad agrāk Lielbritānijā nav tikušas lietotas šādiem mērķiem,"policija katrā gadījumā izsvērs šo ložu pielietojuma nepieciešamību," norāda Skotlendjarda pārstāvji.

Paredzēts, ka ceturtdien, britu parlaments sanāks uz ārkārtas sēdi.