Kosovas serbiem varētu piešķirt autonomiju

Kosovas ziemeļos dzīvojošie serbi varētu pretendēt uz plašu autonomiju, vēsta Kosovas avīze Koha Ditore, atsaucoties uz neoficiālu, no amatpersonām iegūtu informāciju. Pagājušās nedēļas nogalē panāktā vienošanās ļāva apslāpēt nekārtības, kas Kosovas serbu apdzīvotajos rajonos izcēlās pēc tam, kad Kosovas albāņu spēki mēģināja pārņemt savā kontrolē divus robežkontroles punktus uz Kosovas un Serbijas robežas.

Līdz nākamajam mēnesim šos kontrolpunktus pārvaldīs starptautiskie KFOR spēki.

«Mūsu starptautiskie draugi uzskata [Kosovas] ziemeļu integrāciju par neiespējamu misiju. Tādēļ viņi domā, ka labākais risinājums, kas ļautu izvairīties no bruņota konflikta, ir īpaša statusa piešķiršana šai Kosovas daļai. Starptautiskās sabiedrības ideja ir atzīt trīs Kosovas ziemeļu municipalitātes par īpašām administratīvām vienībām, kurām tiktu piešķirtas papildu pilnvaras pašpārvaldes un finanšu jomā,» sarunā ar Koha Ditore skaidrojis kāds Kosovas valdības ierēdnis, kurš vēlējies palikt anonīms.

No viņa sacītā var saprast, ka Kosovas valdību un prezidentu Hašimu Tači, kurš vēl pagājušonedēļ runāja par «pilnīgas likuma varas ieviešanu Kosovas ziemeļos», šāds scenārijs ne sevišķi apmierina, taču rietumvalstu partneri likuši saprast, ka tā ir vienīgā iespēja, lai Kosova turpinātu pastāvēt pašreizējās robežās. Interesanti, ka informācija par šo plānu parādījusies tajā pašā laikā, kad Vācijas un Lielbritānijas ārlietu ministri Gvido Vestervelle un Viljams Heigs laikrakstā Frankfurter Allgemeine Zeitung publicējuši rakstu, kurā uzsvērts, ka Serbijai un Kosovai jāpanāk vienošanās, kas respektētu Kosovas robežas un palīdzētu abām valstīm virzīties uz iestāšanos Eiropas Savienībā. «Ja tas netiks paveikts, būs palaista garām lieliska progresa iespēja un ciest nāksies abu valstu pilsoņiem,» raksta ārlietu ministri.

AFP atgādina, ka pagājušās nedēļas nogalē visas ieinteresētās puses piekrita NATO ierosinātajam plānam, kura mērķis ir stabilizēt situāciju Kosovas ziemeļos, kas saasinājās 25. jūlijā – pēc tam, kad Kosovas policijas īpašo uzdevumu vienības mēģināja pārņemt kontroli pār diviem robežkontroles punktiem, lai nodrošinātu Prištinas noteikto embargo Serbijā ražotajām precēm. Vismaz līdz septembra vidum šie robežkontroles punkti būs KFOR spēku kontrolē. H. Tači uzsvēris, ka šie spēki saskaņā ar Kosovas likumiem ievēros noteikto embargo Serbijā ražotajām precēm, taču tiks pieļauti izņēmumi humānās palīdzības kravām, kuru ievešana Kosovā būs atļauta. Kosovas serbi, savukārt, solījušies nojaukt uz vairākiem ceļiem ierīkotās barikādes. Jāatgādina, ka septembra vidū iecerēts atsākt ar ES starpniecību organizētās sarunas starp Serbiju un Kosovu, kurās cita starpā tika apspriests arī brīvās tirdzniecības jautājums.

Svarīgākais