Sākta izmeklēšana pret jauno SVF vadītāju

Francijas tiesa nolēmusi uzsākt izmeklēšanu pret Starptautiskā valūtas fonda vadītāju un bijušo Francijas finanšu ministri Kristīni Lagāru.

Šādu sankciju ceturtdien, 4. augustā izdeva īpaša tiesa, kas izskata ļaunprātīgus varas izmantošanas gadījumus. Lagāru tur aizdomās par sev piešķirto pilnvaru pārsniegšanu, viņai iejaucoties tiesas procesā starp biznesmeni Bernāru Tali un banku Credit Lyonnais 2007. gadā, vēsta Agence France – Presse.

Uzņēmējs ar banku tiesājās viņam piederošas kompānijas Adidas pārdošanas darījuma dēļ. Viņš 1992. gadā bankai uzticēja veikt minēto darījumu, bet gadu pēc tā noslēgšanās apsūdzēja kredītiestādi negodprātīgā rīcībā, pieprasot kompensāciju par gūtajiem zaudējumiem.

Process ievilkās un 2007. gadā Lagāra abām pusēm piedāvāja strīdu atrisināt šķīrējtiesā. 2008. gadā tiesa lēma uzņēmējam par labu, liekot Francijai no valsts budžeta līdzekļiem cietušajam izmaksāt 285 miljonus eiro (200,2 miljonus LVL), tā kompensējot uzņēmējam radītos zaudējumus, pārdodot Adidas.

Pēc prokuratūras domām, Lagāra toreiz pārsniedza savas pieļaujamās pilnvaras un 2011. gadā tā tiesā iesniedza prasību uzsākt izmeklēšanu pret ierēdni.

Biznesa ziņu portāls BNN.LV jau vēstīja, ka Lagāra Francijas finanšu ministres pienākumus veica no 2007. gada, savukārt šī gada maijā viņa iecelta par SVF vadītāju. Šajā amatā viņa nomainīja tā iepriekšējo direktoru Dominiku Strosu – Kānu, kurš apsūdzēts izvarošanas mēģinājumā.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais