Ēģiptē sāksies tiesa pret Mubāraku

© Scanpix

Šodien vienā no Ēģiptes galvaspilsētas Kairas priekšpilsētām, policijas akadēmijas ēkā, sāksies tiesas prāva pret februārī gāzto Ēģiptes prezidentu Hosnī Mubāraku un viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem.

Vēl vakar nebija īsti skaidrs, vai 83 gadus vecais eksprezidents, kurš joprojām uzturas vienā no Šarmeššeihas slimnīcām, tiks nogādāts tiesas zālē – viņa advokāti turpina uzstāt uz to, ka H. Mubāraka veselības stāvoklis neļauj viņu pārvest uz Kairu.

AP atgādina, ka H. Mubārakam, tāpat kā bijušajam iekšlietu ministram Habibam el Adlī un sešiem viņa palīgiem, izvirzītas apsūdzības, kas notiesāšanas gadījumā draud ar nāvessodu. Runa ir par izrēķināšanos ar protesta demonstrāciju dalībniekiem šā gada janvāra nogalē un februāra sākumā, kad Ēģiptē gāja bojā vairāk nekā 800 cilvēku. Bijušais prezidents un viņa dēli Gamals un Allā tāpat tiks tiesāti par korupciju un valsts līdzekļu izlaupīšanu.

Svētdien tiesnesis Ahmeds Ritaafs speciāli sasauktā preses konferencē paziņoja, ka viņš centīsies lietu iztiesāt pēc iespējas ātrāk, lai nevienam nerastos nevajadzīgas aizdomas, ka pie varas esošā militārā padome vilcinās ar bijušā režīma līderu tiesāšanu. Tiesnesis pavēstījis, ka tiesas zālē esot vietas 600 apmeklētājiem, taču jārēķinās, ka lielāko daļu vietu aizņems juristi, žurnālisti un janvāra notikumu upuru tuvinieki. Pārējiem gan būšot iespējams tiesas sēdes vērot televīzijas tiešraidē. «Ēģiptes tautai ir tiesības pārliecināties, ka tiesas zālē notiekošais pilnībā atbilst likuma burtam,» uzsvēris tiesnesis.

Viņš gan nav vēlējies atbildēt uz jautājumu, vai H. Mubāraks patiešām tiks nogādāts tiesas zālē, uzsverot, ka tas ir ārstu ziņā. Ēģiptes medijos pēdējās dienās publicēta ļoti pretrunīga informācija par bijušā prezidenta veselības stāvokli. Viņa advokāts Farids al Dēbs uzsvēris, ka H. Mubārakam diagnosticēts vēzis, pagājušajā mēnesī viņš vairākas dienas pavadījis komā un ir acīm redzami, ka cilvēku šādā stāvoklī mēģināt piespiedu kārtā nogādāt tiesas zālē ir necilvēcīgi. Savukārt vairāki Šarmeššeihas slimnīcas darbinieki atklājuši, ka eksprezidents patiešām jūtas novārdzis, taču tikai tādēļ, ka pats atsakās no ēdiena. «Šķiet, viņš gatavs izmantot visus līdzekļus, lai tikai nestātos tiesas priekšā,» sacījis kāds ārsts, kurš vēlējies palikt anonīms. Laikraksts The Globe And Mail raksta par pazīmēm, kas liecina, ka H. Mubāraks trešdienas rītā tiks pārvests uz Kairu. Pirmkārt, pie policijas akadēmijas ēkas ierīkots helikopteru nosēšanās laukums, bet otrkārt – dzelzs sprostā, kur jāuzturas apsūdzētajiem, ievietota gulta. «Veselības problēmu nomocītajam eksprezidentam būs iespēja prāvas laikā atlaisties pusguļus,» raksta kanādiešu avīze.

AFP norāda, ka ēģiptiešu vidū nav vienprātības par to, vai prāva ir labi sagatavota. Vieni norāda uz to, ka tiesā nemaz netiks skatīti ļoti būtiski jautājumi – piemēram, par tiem simtiem, iespējams, pat tūkstošiem režīma oponentu, kuri bez izmeklēšanas un tiesas pavadījuši ilgu laiku ieslodzījumā H. Mubāraka gandrīz 30 gadu ilgās valdīšanas laikā. Tāpat eksprezidentam un viņa līdzgaitniekiem nav uzrādītas apsūdzības par pensiju fondu izlaupīšanu, no Suecas kanāla gūto ienākumu piesavināšanos un vairākām korupcijas shēmām. No otras puses – ir saprotams, ka šo lietu izmeklēšana prasītu ilgāku laiku, bet ļaudis, kuri šogad gāza H. Mubāraku, vēlas, lai viņš pie atbildības tiktu saukts pēc iespējas ātrāk.

Pirmdien armijas karavīri samērā brutāli no Kairas Tahrira laukuma padzina vairākus simtus protestētāju, kuri aicināja nevilcināties ar H. Mubāraka notiesāšanu. Turklāt tas noticis musulmaņu gavēņa mēneša ramadāna pirmajā dienā, kad saskaņā ar tradīcijām demonstrējama tolerance un gatavība piedot, sarunā ar Reuters atgādinājis Omārs Kamels – cilvēks, kurš aktīvi piedalījās protestos pret H. Mubāraka režīmu, bet tagad tikpat aktīvi protestē pret militāristu varu. Viņš un viņa domubiedri ir pārliecināti, ka armija ne tuvu nav paveikusi visu, lai izslēgtu H. Mubāraka augstākā līmeņa piekritējus no valsts politiskās un ekonomiskās dzīves.

AFP ziņo, ka, laikam ritot, ēģiptieši aizvien vairāk viļas revolūcijā. «Kur ir tie miljoni, kurus nozaga Mubāraks un viņa kliķe? Mēs vēlamies savu naudu atpakaļ,» pieprasījusi kāda sieviete. Bet veikalnieks Mona Ahmeds par H. Mubāraka valdīšanas laikiem izteicies nostalģiski. «Tad viss bija labāk organizēts, nebija vardarbības. Mubāraka laikos Ēģiptē trīsdesmit gadu bija miers,» viņš uzsvēris.

Svarīgākais