Zviedrs savā virtuvē mēģina uzbūvēt kodolreaktoru

Zviedrijas policija aizturējusi 31 gadus vecu Zviedrijas Engelholmas iedzīvotāju pēc tam, kad viņš mēģinājis noskaidrot vai Zviedrijas likumi atļauj tās pilsoņiem sava dzīvokļa virtuvē būvēt kodolreaktoru, raksta izdevums The Local.

Kā paskaidrojis aizturētais savu ekspirimentu sācis pirms sešiem mēnešiem un internetā rakstījis blogu, kurā stāstījis kā viņš veido kodolreaktoru.

Neskatoties uz šādu atklātību tiesībsargi uzmanību pievērsuši tikai pēc tam, kad vīrietis pats vērsies Zviedrijas Kodolaizsardzības ministrijā, lai noskaidrotu vai viņa darbības ir likumīgas. Ministrijā uz jautājumu vai Zviedrijas likumi aizliedz tās pilsoņiem sava dzīvokļa virtuvē būvēt kodolreaktoru, atbildējuši, ka pie apzinīgā pilsoņa mājās ieradīsies speciālisti, lai izmērītu radiācijas līmeni. Ministrijas pārstāvji ieradušies kopā ar policistiem, kas konfiscēja ekperimentu, bet tā autoru arestēja. Pēc policijā veiktās nopratināšanas zviedrs palaists mājās.

Savam projektam zviedrs iztērējis 6000 zviedru kronu (ap 470 latu). Nepieciešamās radioaktīvās vielas viņš gan pasūtījis no ārzemēm, gan arī ieguvis izjaucot ugunsdzēsības signalizāciju. "Man bija Geigera skaitītājs un es nemanīju nekādas problēmas ar radiāciju," viņš skaidrojis laikraksta Helsingborgs Dagblad žurnālistam. Eksperimentētājs arī stāstīja, ka kodolfizika viņu aizrauj jau no pusaudža gadiem, bet izteica šaubas vai spētu uzbūvēt darboties spējīgu kodolreaktoru, jo tam nepieciešams ģenerators un turbīna, ko mājas apstākļos uzbūvēt būtu ļoti sarežģīti.

Svarīgākais