Fukušimas reaktorā reģistrēts augstākais radiācijas līmenis kopš 11. marta

Japānas 11.marta zemestrīces un cunami bojātajā Fukusimas 1.AES ir reģistrēts radiācijas līmenis 10 tūkstoši milizīvertu stundā, kas ir augstākais kopš 11.marta katastrofas, otrdien vēstīja Japānas plašsaziņas līdzekļi.

Stacijas operatorfirmas "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) darbinieki pirmdien reģistrēja ļoti augsto radiācijas līmeni pie caurulēm tuneļa dibenā starp 1. un 2.energobloku, ziņoja telekompānija NHK.

TEPCO ierobežoja piekļuvi radioaktīvā saindējuma vietai un tuvākajām ēkām. Darbinieki, kas veica mērījumus, saņēma 4 milizīvertu lielu radiācijas dozu.

TEPCO uzskata, ka cauruļu augstā radioaktivitāte izskaidrojama ar to, ka pa tām tika aizvadīts radioaktīvais gaiss no bojātā 1.energobloka nākamajā dienā pēc katastrofas.

Operatorfirma arī konstatējusi 4000 milizīvertu lielu radiācijas līmeni vienā no sagrautajiem energoblokiem un 1000 milizīvertus šī energobloka ārpusē.

NHK atgādināja, ka cilvēks, saņemot 10 000 milizīvertu apstarojumu, nomirst no tā vienas vai divu nedēļu laikā.

Par to vēsta portāls delfi.lv

Jāatgādina, ka Japānā 11.martā notikušajā 9,0 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1" AES reaktoru dzesēšanas sistēma.

Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Stacijas operatorfirma "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO) cer novērst avārijas sekas līdz gada beigām.

Svarīgākais