Meksikānis pavēlējis noslepkavot 1500 cilvēku

© Scanpix

Pagājušās nedēļas nogalē Meksikā arestētais Huaresas narkotiku karteļa kaujinieku grupējuma līderis Hosē Antonio Akosta Ernandess atzinies, ka devis pavēles vismaz 1500 cilvēku noslepkavošanai, paziņojusi Meksikas policija.

Prezidents Felipe Kalderons savā mikroblogu vietnes Twitter kontā nosaucis šo arestu par «lielāko triecienu» Čivavas pavalsts narkotiku tirgoņiem, kuri pēdējos gados izvērtuši aktīvu savstarpējo cīņu un nekautrējas veikt kaujas operācijas arī pret policistiem un armiju.

BBC atgādina, ka 33 gadus vecais bijušais policijas virsnieks H. Akosta, kurš labāk pazīstams ar iesauku El Diego, bijis grupējuma La Linea līderis. Šis grupējums, kurā pārsvarā savervēti bijušie policijas virsnieki un profesionāļi no armijas rindām, ir algotu slepkavu vienība, kas pilda Huaresas narkotiku karteļa vadības pavēles. «El Diego bija viņu vadītājs, cilvēks, kurš visu organizēja un personīgi kontrolēja visas bandas aktivitātes, plānoja slepkavības,» sarunā ar AP norādījis Teksasas-Elpaso universitātes eksperts narkotiku kontrabandas jautājumos Tonijs Paijans. Saskaņā ar viņa stāstīto, H. Akosta savulaik bijis daudzsološs policijas virsnieks, kurš vadījis Čivavas štata prokurora apsardzes dienestu. Arī pēc aiziešanas no policijas viņš esot saglabājis labus kontaktus ar bijušajiem darbabiedriem, kas ļāva Huaresas kartelim vienmēr laikus uzzināt teju par visām pret narkotiku kontrabandistiem plānotajām operācijām. Viņa vadītais grupējums ne tikai pildījis karteļa vadītāju pavēles, bet arī pats nodarbojies ar biznesmeņu reketu, kā arī nolaupījis cilvēkus nolūkā saņemt izpirkuma naudu, stāstījis T. Paijans.

Kaut gan Meksikas medijos informācija par El Diego apcietināšanu parādījās jau sestdien, varas iestādes to apstiprināja svētdien, kad Mehiko tika sasaukta īpaša preses konference un žurnālistiem nodemonstrēts arī rokudzelžos saslēgtais H. Akosta. Meksikas federālās policijas narkotiku apkarošanas vienības vadītājs Ramons Pekeno informējis, ka viņš kopā ar savu miesassargu notverti Čivavas pilsētā, turklāt ar informāciju Meksikas policijai palīdzējuši kolēģi no ASV narkotiku apkarošanas dienesta. Netiek vēstīts vai El Diego aizturēšanas brīdī izrādījis pretošanos. Saskaņā ar R. Pekeno stāstīto, aizturētais jau atzinies, ka personīgi devis pavēles noslepkavot aptuveni 1500 cilvēku – jāatgādina, ka Huaresā vien 2010. gadā narkotiku kontrabandistu karu laikā gājuši bojā ap 3000 cilvēku.

El Diego, par kura notveršanu bija izsludināta 15 miljonu peso (1,275 miljoni dolāru) liela atlīdzība, atzinies vairākos skaļos noziegumos. Starp tiem ir Meksikas un ASV pierobežā sarīkots sprādziens, kurā gāja bojā četri cilvēki (pirmā reize, kad narkotiku kontrabandisti izmatojuši šādu rēķinu kārtošanas veidu), 15 jauniešu noslepkavošana kādā ballītē, kā arī ASV konsulāta darbinieces un viņas vīra – ASV pilsoņa – slepkavība. Par šo noziegumu aizturēto vēlas tiesāt arī ASV, un R. Pekeno pavēstījis, ka pašlaik gaida no amerikāņiem izdošanas pieprasījumu.

AP atgādina, ka Huaresas kartelis, kuru vada Visente Kariljo Fuentess (viņam līdz šim izdevies izvairīties no aresta), nikni cīnās par kontroli pār narkotiku kontrabandas maršrutiem ar Hoakina Gusmana jeb El Chapo vadīto Sinaloas karteli. Pēc ekspertu domām, El Diego arests pasliktinās Huaresas karteļa situāciju. Interesanti, ka laika ziņā viņa apcietināšana sakritusi ar viena no Sinaloas karteļa ietekmīgākajiem vīriem – Hektora Guarjardo Ernandesa – veiksmīgo izbēgšanu no cietuma slimnīcas Mehiko.

Svarīgākais