Aculiecinieki: Sīrijā tanki apšauda dzīvojamos kvartālus

Sīrijā, turpinoties pretvaldības protestu apspiešanai, armijas tanki pirmdien vakarā ilgstoši apšaudījuši dzīvojamos kvartālus Hamas pilsētā, ziņo BBC news.

Pirmdienas pēcpusdienā notikušās apšaudes viens no aktīvistiem dēvē par pašām smagākajām šajās dienās, jo tanki šāvuši pa trim dzīvojamiem kvartāliem.

Svētdien tanku apšaudēs nogalināti 130 un ievainoti desmitiem cilvēku,ziņo cilvēktiesību aktīvisti.

Vairākās pilsētās aizvadītajās brīvdienās un šodien armijas uzbrukumos bojā gājuši vairāk nekā 150 cilvēku.

Kritušo vidū lielākoties ir vietējie iedzīvotāji. Visvairāk cietuši Hamas iedzīvotāji. Ienāk ziņas arī par cietušajiem citās Sīrijas pilsētās – Darā, kas atrodas valsts dienvidos un Deir ez-Zorā.

Tiek ziņots, ka tiks sasaukta ANO Drošības padome, lai steidzami pārrunātu situāciju Sīrijā.

Konsultācijas notiks pēc Vācijas pieprasījuma.Itālija un Vācija svētdien aicināja nekavējoties sasaukt ANO Drošības padomes sanāksmi saistībā ar notikumiem Sīrijā. Prezidēšanu ANO Drošības padomē pirmdien sāks Indija, pārņemot to no Vācijas. Vācijas amatpersona ANO tomēr prognozēja, ka šāda sanāksme varētu notikt pirmdienas pēcpusdienā.

ASV, Francija, Lielbritānija, Portugāle un Vācija jau vairākas nedēļas mēģina panākt, lai ANO Drošības padome nosodītu vardarbību Sīrijā. Šādu nosodījumu atsakās atbalstīt Krievija, Ķīna, Dienvidāfrika, Indija un Brazīlija, kas ir sašutušas par NATO veikto bombardēšanas kampaņu Lībijā.

Krievija un Ķīna ir draudējušas uzlikt veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kura būtu vērsta pret Sīrijas prezidentu Asadu. Indija, Dienvidāfrika un Brazīlija ir paziņojušas, ka plāno nosūtīt kopīgu misiju uz Sīriju krīzes apspriešanai.

ANO vadītājs Bans Kimūns ir aicinājis Sīriju apturēt militāro ofensīvu pret protestētājiem un stingri nosodījis Asada rīcību.

Saskaņā ar Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas datiem Sīrijā kopš protestu sākuma ir gājuši bojā vismaz 1583 civiliedzīvotāji un 369 armijas un drošības spēku pārstāvji.