Breivīks gribējis uzspridzināt karaļa pili

© nrk.no

Norvēģijas slepkava Anderss Bērings - Breivīks, kurš tiek apsūdzēts sprādzienos Oslo un asiņainajā slaktiņā Utoejas salā plānojis vēl vairākus sprādzienus Norvēģijas galvas pilsētā Oslo, raksta izdevums Dagbladet.

Kā viens no plānotajiem sprādzienu mērķiem tiek minēta karaļa pils un Norvēģijas Darba partijas birojs, pie šāda secinājuma nākuši žurnālisti izstudējot Breivīka 1500 lapaspušu garo manifestu «2083: Eiropas Neatkarības deklarācija».

Arī policija pēc Breivīka nopratināšanas norādījusi uz šiem objektiem kā iecerētajiem sprādzienu mērķiem.

Kā stāstījis Breivīka advokāts Geirs Lipstāds, ''Norvēģijas slepkava" plānojis vēl vairākus terora aktus, kuru skaits ir tik liels, ka viņš viens tos nemaz nav spējīgs īstenot.

"Viņam bija vairāki plāni, pamata plāns un rezerves plāns, spriežot pēc visa, īstenot izdevies tieši rezerves plānu, "norāda advokāts.

Dagbladet norāda, ka viņu rīcībā esošā informācija ļauj domāt, ka pamata plānu Breivīkam nav ļāvušas īstenot materiāli tehniska rakstura problēmas.

Jau ziņots, ka 22. jūlijā notikušajā slaktiņā Oslo un Utoejas salā bojāgāja 76 cilvēki, diemžēl, bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 77 cilvēkiem, taču vēl nav galīgs.

Piektdien, 29. jūlijā, Oslo notika asiņainā slaktiņa upuru – valdošās Darba partijas jaunatnes organizācijas biedru - piemiņas dievkalpojums, kurā piedalījās arī valsts premjerministrs Jens Stoltenbergs un daudzi Norvēģijas valdības ministri.

Stoltenbergs piemiņas dievkalpojumā uzsvēra, ka no "Oslo slepkavas" Andersa Bēringa – Breivīka rokas kritušie jaunieši ir "varoņi", bet Norvēģijas atbilde uz šo traģēdiju būs "vēl lielāka demokrātija". "Lodes caururba ne tikai mūsu jauniešus, tās skāra visu mūsu tautu," sacīja premjers, uzsverot, ka uzbrukums mūsu politiskajiem principiem ir uzbrukums mūsu demokrātijai". "Šis ir sēru laiks," sacīja Stoltenbergs, norādot, ka 22.jūlijs uz mūžiem paliks norvēģu atmiņā un kļūs par valsts pagrieziena

punktu.

Piektdien Norvēģijā arī pavadīti pēdējā gaitā pirmie Utoejas salas terora aktu upuri – Oslo zemes klēpī tika guldīta 18 gadus vecā Bano Rašida, bet Hamaras pilsētā valsts dienvidrietumos - 19 gadus vecais Izmaels Hadži Ahmeds. Irākas kurdu imigrantes Rašidas bērēs piedalījās arī valsts ārlietu ministrs.

Savukārt policija piektdien precizēja terora aktu upuru skaitu, kas sasniedzis 77 cilvēkus. Policija jau publiskojusi 41 dubultā terora akta upuru vārdus.

Svarīgākais