Norvēģu policistus vaino nolaidībā Oslo slaktiņa laikā

© Scanpix

Norvēģijas policija beigusi meklēt Utoejas salā 22. jūlijā notikušā slaktiņa upuru mirstīgās atliekas, ziņo aģentūra Reuters.

Līdz ar to Utoejas salā notikušā slaktiņa un Oslo notikušajos sprādzienos bojāgājušo skaits ir 76 cilvēki, to vidū arī divas ārvalstu studentes no Gruzijas - Tamta Liparteriani un Jaunzēlandes.

Jau ziņots, ka 22. jūlijā Oslo centrā notika sprādziens, kam sekoja asinspirts Utoejas salā vadošās Darba partijas jauniešu nometnē, kurā bija apmēram 650 cilvēku. Gan sprādzienu, gan asinspirti sarīkojis 32 gadus vecais Anderss Bērings - Breivīks, kurš saistīts ar labējiem ekstrēmistiem.

Pirmdien, 25.jūlijā slepkavam Norvēģijas tiesa izvirzīja apsūdzību terorismā par kuru var piespriest maksimālo sodu - 21 gadu. Tagad Prokuratūras pārstāvji paziņojuši, ka Bēringam- Breivīkam tiks izvirzīta vēl viena apsūdzība noziegumā pret cilvēci, un tādā gadījumā sods ir ievērojami lielāks - 30 gadi.

Oslo terora akta un apšaudes Ūteijas salā sarīkotāju Andersu Bēringu-Breivīku tiesāt sāks tikai kaut kad nākamajā gadā, šodien paziņoja ģenerālprokurors Tūrs Aksels Bušs.

Prokurors norāda, ka lietas apjoms ir milzīgs, tāpēc policijai vajadzīgs laiks, lai lietu, liecības un pierādījumus sakārtotu iesniegšanai tiesā.

Policija norāda, ka joprojām nav skaidrs, kāda tieši veida apsūdzības pret Breivīku varētu tikt celtas.

Norvēģijas policija arī joprojām spiesta taisnoties par to, cik daudz laika policijai un specvienībām bija vajadzīgs, lai nokļūtu uz Ūteijas salas, - pirmie policijas darbinieki salā ieradās tikai stundu pēc pirmajām ziņām par slaktiņu.

Liela daļa norvēģu ir sašutuši par tik gausu policijas rīcību un neticību.

Kā raksta laikraksts "Fremover", policija uz Utoejas salā esošo bērnu vecāku zvaniem, kuri centās informēt policiju par tur notiekošo apšaudi, teikusi, lai bērni policijai piezvana paši.

"Man nemaz neticēja, kad paskaidroju, ko meita man teikusi, " stāsta Geirs Junsens,''

Man teica, ja lieta ir tāda, bērniem vienkārši pašiem jāpiezvana policijai. Pat tad, kad lūdzu viņus mani uztvert nopietni,"intervijā vietējam laikrakstam atklāja Junsens.

Pēc divas vai trīs minūtes ilgas saspringtas sarunas satrauktais tēvs policistei pateicis, ka no viņas nav nekādas jēgas, nosaucis viņu par "vecu maitu", tā arī neko nepanākot, vēsta "Fremover".

Kādam citam tēvam policijas darbinieki uz zvanu par notiekošo Utoejas salā atbildējuši, "Viss notiek Oslo".

Ir skaidrs, ka tiesībsargājošajās instancēs bija iestājies sajukums Oslo notikušā sprādziena dēļ. Tā kā liela daļa policijas resursu bija norīkoti Oslo terorakta seku novēršanai, policistiem pat nebija pieejams brīvs helikopters, - pirmie tiesībsargi salu sasniedza ar laivām. Pie tam, divas laivas bija privātpersonām policijas vajadzībām atsavinātās, tā kā policijas kuterim konstatētas problēmas ar dzinēju. Policija gan taisnojas, ka tas pat bijis izdevīgi, tā kā privātās laivas izrādījušās ātrākas, nekā bija policijas kuteris.

Policisti salu sasnieguši no ziemeļiem, kur no uzbrucēja slēpās daļa jauniešu. Kā stāsta vietējās policijas komandieris, visapkārt bijis dzirdams šāvienu troksnis. Policija vairākus simtus metru skrējusi šāvienu trokšņa virzienā un izkliegusi brīdinājumu: "Policija, mēs esam bruņoti." Breivīks nometis ieročus un policistus sagaidījis ar augstu paceltām rokām un arestam ne mazākajā mērā nav pretojiesm viņa ierocis atradies nomests apmēram 15 metrus tālāk.

Svarīgākais