ASV: astoņas dienas līdz defoltam

Amerikas Savienoto valstu prezidents Baraks Obama un republikāņi nespēj panākt vienošanos par valsts parāda griestu paaugstināšanu, kas būtu jāizdara līdz šī gada 2. augustam. Visa pasaule kļuvusi par Vašingtonas politiskā kara ķīlnieci, tā notiekošās pārrunas raksturojis Obama.

Nespēja tikt galā ar budžeta deficītu un valsts parādu var pārvērsties darba vietu sarukšanā, radot nopietnu kaitējumu amerikāņu ekonomikai, Obamas teikto citē Finmarket.

Tā ir bīstama spēle, kādu mēs līdz šim neesam spēlējuši, un mēs nevaram atļauties to spēlēt. Mēs nevaram pieļaut, ka amerikāņi kļūst par Vašingtonas politiskā kara upuriem, tā Obama.

Viņš uzsvēra, ka šķērslis nepieciešamā lēmuma pieņemšanai ir tie republikāņi Senātā, kas uzstāj tikai uz valsts izdevumu samazināšanu, nepiekrītot atcelt nodokļu atlaides lielākajām kompānijām un bagātākajiem amerikāņiem.

Obama paudis uzskatu, ka risinājums tiks atrasts jau tuvākajā laikā un valstij izdosies izbēgt no tehniskā defolta.

Savukārt finanšu tirgi līdz pēdējam brīdim ignorēja izskanējušās ziņas par parāda debatēm, uzskatot tās par politisku teātri, raksta The Wall Street Journal.

Obligāciju ienesība kritās, cilvēki pārmetās uz tām, meklējot drošību uz Eiropas parādu krīzes fona. Taču pēdējā laikā strīdi par valsts parāda griestu palielināšanu ASV atstāja ietekmi arī uz šīs valsts obligāciju tirgu, uzsver izdevums.

Biznesa ziņu portāls BNN.LV jau vēstīja, ka starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s līdz šī gada jūlija beigām par vienu vai divām pakāpēm var samazināt Amerikas Savienoto valstu kredītreitingu. Tas var notikt gadījumā, ja vienošanās par valsts parāda griestu paaugstināšanu nenotiks līdz 2. augustam.

Svarīgākais