Divi psihiatri veiks Norvēģijas slepkavas izmeklēšanu

© Scanpix/Reuters

Vakar Norvēģijas tiesā notika pirmā noklausīšanās terorismā apsūdzētā Andersa Bēringa-Breivīka lietā, apsūdzētais tiesā uzvedies mierīgi un adekvāti, ziņo Norvēģijas mediji atsaucoties uz policijas teikto.

Tiesas procesa laikā Bērings- Breivīks sācis skaļi lasīt fragmentus no sava manifesta, tiesneši prasījuši lasījumu pārtraukt, ziņo policija.

Tiesa nolēmusi, ka pagarināt viņa apcietinājuma termiņu līdz astoņām nedēļām, bez tam divi psihiatri veiks pilnīgu apsūdzētā izmeklēšanu. Četras nedēļas apsūdzētajam būs jāpavada vieninieka kamerā. Viņam arī liegtas tikšanās ar tuviniekiem un sarakste.

Nopratināšanās Bērings - Breivīks atzina savu vainu abos noziegumos un norādīja, ka darbojies viens, bez līdzzinātājiem.

Tomēr svētdien policija īpašā operācijā aizturēja vēl sešus cilvēkus aizdomās par līdzdalību terora aktos. Pēc neilga laika viņus tomēr atbrīvoja.

Dubultā terora akta sarīkošanā apsūdzētais Andress Bērings – Breivīks kopš šā gada marta bija iekļauts Norvēģijas specdienestu bīstamo personu sarakstā.

Norvēģijas policija apstiprinājusi šo informāciju, taču atteikusies sniegt plašāku informāciju. "Šis jautājums vēl ir jāizpēta, mēs strādājam pie tā," Norvēģijas sabiedriskajam telekanālam NRK pirmdien paziņojis Oslo policijas priekšnieks Sveinungs Spunheims.

"Martā mēs saņēmām sarakstu, kurā bija iekļauti aptuveni 80 vārdi, un viņa vārds bija šajā sarakstā, jo viņš bija samaksājis 80 kronas kādai firmai Polijā. Šī firma tika uzmanīta, jo cita starpā tirgoja arī ķīmiskas vielas," pastāstīja Drošības policijas pārstāve Janne Kristiansena.

Jau vēstīts, ka Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, bet vēlāk vīrietis policista formā atklājis uguni valdošās Darba partijas jauniešu vasaras nometnē Utoejas salā, nogalinot un ievainojot desmitiem cilvēku.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, terora aktos gājuši bojā 76 cilvēki, Utoejas salā nogalināti 68, bet Oslo bojā gājuši 8,desmitiem cilvēku ievainoti.

Svarīgākais