Norvēģijas slepkava Breivīks gribējis nogalināt bijušo premjerministri Grū Hārlemu Bruntlani

Aizturētais Norvēģijas asinspirts sarīkotājs Anderss Bērings-Breivīks gatavojies nogalināt arī bijušo valsts premjerministri Grū Hārlemu Bruntlani, kuru valstī dēvē par "nācijas māti", vēsta izdevums "Aftenposten".

Kā pratināšanā atzinies Bērings-Breivīks, viņš gatavojies ierasties Utoejas salā piektdienas rītā, kad Bruntlane teica runu Norvēģijas Darba partijas jauniešu nometnē, taču kaut kādu iemeslu dēļ nav paspējis un nokļuvis Utoejā pēc tam, kad bijusī premjerministre bija atstājusi salu.

Bruntlane ar runu nometnē uzstājās 22.jūlijā, laikā no plkst.11.10 līdz 12.40 un pēc tam pavadīja salā vēl vairākas stundas. Kā apgalvo policija, šaušana Utoejas salā sākās plkst.17.26.

Grū Hārlema Bruntlane ir pirmā un vienīgā sieviete Norvēģijas vēsturē, kas ieņēmusi premjerministra amatu. Viņa tika ievēlēta par valdības vadītāju trīs reizes - 1981., 1986. un 1990.gadā.

Bērings-Breivīks pēc aizturēšanas atzina savu vainu un raksturoja savu rīcību kā "šausminošu, taču nepieciešamu". Viņš policijai arī atzinās, ka plānojis Oslo centrā divus spēcīgus sprādzienus, bet Ūteijā izmantojis lodes no mīkstā svina, lai palielinātu nāvējošo efektu. Kā izteicās ārsti, kas operēja terora aktā cietušos, brūces atgādinājušas bojājumus, kādus nodara sprāgstošās lodes.

Jau ziņots, ka Norvēģijā piektdien,22. jūlijā, notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, un kāds vīrietis policista formā atklājis uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē Utoejas salā, nogalinot 85 cilvēkus. Kopumā bojā gāja 93 cilvēki,96 guvuši ievainojumus, bet daži joprojām ir bez vēsts pazuduši.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir 32 gadus vecais Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem kristīgajiem grupējumiem.

Bērings Breivīks pieprasījis, lai viņa tiesas sēde būtu atklāta, tajā viņš visai sabiedrībai vēlas paskaidrot savu nodarījumu motīvus, telekanālam NRK teicis viņa advokāts Geirs Lipstāds. Bez tam Breivīks lūdzis atļauju tiesas priekšā stāties uniformā. Advokāts gan atzīmē, ka viņš nezin tieši par kādu konkrētu uniformu iet runa.

Pirmā tiesas sēde, lai lemtu par tālāko notiks jau 25. jūlijā.

Svarīgākais