Tautas nobalsošanā ārvalstīs piedalījušies 7554 vēlētāji

23. jūlijā tautas nobalsošana par 10. Saeimas atlaišanu līdztekus Latvijā izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem norisinājās arī ārvalstīs.

Tautas nobalsošanas procesu organizēšanai Centrālā vēlēšanu komisija pēc Ārlietu ministrijas priekšlikuma bija apstiprinājusi 78 vēlēšanu iecirkņu izveidi 41 valstī, kas ir par 14 iecirkņiem vairāk nekā tika veidots 2010.gada Saeimas vēlēšanās. Tādējādi tika nodrošināta plašāka iespējas paust savu gribu gan ārzemju latviešiem, gan arī tiem balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kuri uz ārvalstīm bija devušies īslaicīgā atpūtas vai dienesta braucienā. Lielākais vēlēšanu iecirkņu skaits - 13 tika izveidots ASV, nodrošinot vēlētājiem ērtākas iespējas piedalīties balsošanā.

Pamatojums ārvalstu vēlēšanu iecirkņu skaita palielināšanai bija īsais laika termiņš, kurā šos procesus nācās organizēt, kā rezultātā vēlētājiem bija ierobežota iespēja pieteikties balsošanai pa pastu. Kā arī būtisks nosacījums jaunu iecirkņu atvēršanai bija ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu pieaugošā sabiedriski - pilsoniskā aktivitāte un gatavība piedalīties vēlēšanu iecirkņu darba organizēšanā. Tā piemēram Latvijas vēstniecības Lielbritānijā, ASV un Vācijā, kas ierobežota darbinieku skaita dēļ, varēja deleģēt darbam iecirkņos ārpus pārstāvniecībām tikai 2 vai 3 diplomātus, aicināja uzņemties vēlēšanu iecirkņu darba nodrošināšanu vietējām latviešu sabiedriskajām organizācijām, kuras godam tika ar šo uzdevumu galā.

Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta amatpersonas, sadarbībā ar CVK pārstāvjiem, no Latvijas 32 stundas pēc kārtas koordinēja ārvalstu iecirkņu darbu, lai nodrošinātu tiem nepārtrauktu informatīvo un konsultatīvo atbalstu sākot no 23.jūlija plkst.00:00 (Latvijas laiks), kad darbu uzsāka vēlēšanu iecirknis Brisbenā, Sidnejā un Melburnā (Austrālijā) līdz pat 24.jūlija plkst.8:00 (Latvijas laiks), kad tika slēgti iecirkņi Losandželosā, Sietlā un Sanfrancisko (ASV).

Tautas nobalsošana ārvalstīs noritēja organizēti un bez ievērojamiem starpgadījumiem. Kopumā tautas nobalsošanā ārvalstīs piedalījušies 7554 vēlētāji. Visvairāk vēlētāju nobalsojuši iecirkņos Lielbritānijā, Londonā – 550, Zviedrijā, Stokholmā – 412, Īrijā, Dublinā – 396, Norvēģijā, Oslo – 349, Kanādā, Toronto – 349, Beļģijā, Briselē – 267, Lielbritānijā, Pīterboro – 250, ASV, „Garezerā” – 241, Lielbritānijā, Bredfordā – 236, Īrijā, Limerikā – 197, Austrālijā, Melburnā – 191, Lielbritānijā, Mansfīldā – 190, Igaunijā, Tallinā – 186, Nīderlandē, Hāgā – 134, Dānijā, Kopenhāgenā – 124, ASV, Ņujorkā – 121, Austrālijā, Sidnejā – 117, ASV, Mineapolē – 110, ASV, Čikāgā – 108, ASV, Vašingtonā – 106, Luksemburgā – 105, Krievijā, Maskavā – 101.

Pasaulē

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.