Oslo slaktiņa organizētājs atzīst, ka rīkojies zvērīgi, taču uzskata, ka tas bijis nepieciešams

© Scanpix/Reuters

32 gadus vecais Norvēģijas pilsonis Anderss Berings Breiviks, kura uzbrukumos Oslo, Norvēģijā, piektdien gāja bojā 92 cilvēki, atzinis, ka veicis apšaudi Darba partijas jaunatnes organizācijas rīkotajā nometnē Ūtoejas salā, atsaucoties uz ārvalstu medijiem, ziņo apollo.lv.

Pirmdien viņš tiesā skaidros sava nozieguma motivāciju.

«Viņš uzskata, ka viņa rīcība bijusi zvērīga, taču, viņaprāt, - nepieciešama,» tā telekanālam TV2 pavēstījis viņa advokāts Geirs Lipestads.

«Viņš daudz stāstīja, kādēļ to izdarījis, taču man negribētos atklāt, ko tieši viņš stāstīja. Pirms tam vajadzētu apkopot visu informāciju,» advokāts pastāstījis telekanālam NRK, atzīmējot, ka Breiviks noziegumam esot ilgi gatavojies.

Norvēģijas laikraksts «Dagbladet», atsaucoties uz policijas pārstāvi Sveinunga Sponheima teikto, paziņojis, ka Breiviks atzinies, ka tieši viņš sarīkojis apšaudi Ūtoejas salā, izmantojot divus šaujamieročus. Sponheims norādījis, ka Breivika nopratināšanai būs vajadzīgas vairākas dienas.

Pagaidām neesot ziņu, vai viņam bijis kāds līdzdalībnieks, tāpat neesot zināms, kāda ir nozieguma motīvācija.

Tikmēr mediji noskaidrojuši, ka Breivigs dzimis Oslo. Saskaņā ar informāciju sociālajā saziņas tīklā «Facebook», viņš sevi uzskata par kristieti un pieturas pie konservatīviem uzskatiem. Mūzikā viņu interesējot klasiskā mūzika un transs, viņš lasa Imanuela Kanta darbus, īpaši «Tīrā prāta kritiku». Tāpat Breivigs aizrāvies ar datorspēlēm, piemēram «Worlds of Warcraft». Viņa elks ir britu premjers Vinstons Čērčils.

Saskaņā ar telekanāla NRK informāciju, Breiviks dzīvojis Olso austrumu rajonā. Sievas un bērnu viņam nav. Pirms mēneša viņš pārcēlies uz nelielu fermu netālu no Galvaspilsētas, kur audzējis dārzeņus un melones. Norvēģijas mediji raksta, ka iepirktās ķīmikālijas dārzeņu audzēšanai, iespējams, izmantotas sprāgstvielu izgatavošanā.

Breiviks gatavošanos terora aktam esot aprakstījis internetā, pēdējais ieraksts interneta dienasgrāmatā izdarīts 22.jūlijā.

Nopratināšanā Breiviks apstiprinājis, ka dažas stundas pirms nozieguma interneta vietnē «Youtube» izvietojis ekstrēmistiska satura video, kurā slepkava aicina Eiropu atbrīvot no islāma Marksisma ideoloģijas.

Zviedrijas mediji, savukārt, ziņo, ka Breiviks 2009.gadā reģistrējies nacistu forumā «Nordish», kas ir lielākā nacistiskā kustība Skandināvijā.

Svarīgākais