Baisa traģēdija Norvēģijā, 91 bojāgājušais

© Scanpix/AFP

Norvēģijā piektdien 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis, labējais ekstrēmists sarīkojis sprādzienu galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, kurā gājuši bojā septiņi cilvēki, un pēc tam atklāja uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot 80 cilvēkus, informē Sky News.

Uzbrukumu sarīkotājs ir aizturēts,kā noskaidrojusi policija viņam ir sakari ar galēji labējiem ekstrēmistiem. Lai gan policija neatklāj viņa identitāti, plašsaziņas līdzekļi vēstī, ka viņa vārds ir Anderss Bērings-Breivīks. Policija uzskata, ka viņš rīkojies viens, lai gan iespējams, ka viņam varētu būt līdzdalībnieki.

Oslo piektdienas pēcpusdienā notika ar spridzekļiem piekrautas automašīnas sprādziens pie valdības un tabloīda VG redakcijas ēkām, kurā gājuši bojā septiņi un smagi ievainoti deviņi cilvēki.

Kā SKY News teicis kāds policists, notikušais atgādina "vājprātīga cilvēka darbības".

Jau ziņots, ka piektdienas pēcpusdienā pie valdības ēkas, uzsprāga ar spridzekļiem piekrauta automašīnu valdības un mediju ēku kvartālā, kuru tur novietojis Bērings-Breivīks. Pats Bērings-Breivīks devās uz valdošās Darba partijas jauniešu nometni Utoejas salā un, gandrīz vienlaikus ar sprādzieniem pie ministriju ēkām, sarīkoja apšaudi.

17 stāvu augstajā valdības ēkā kā arī tuvējo ministriju un laikraksta VG redakcijas ēkās sprādzienā izsisti stikli, bet Naftas ministrijas ēkā izcēlās ugunsgrēks. Valdības un Finanšu ministrijas ēkām nodarīti būtiski postījumi.

Policija pēc sprādziena slēdza kvartālu un evakuēja tajā esošās ēkas - ne tikai valdības un ministriju, bet arī Norvēģijas lielāko laikrakstu un ziņu aģentūras NTB birojus.

Ģērbies policijas formā norvēģis no automātiskā ieroča atklāja uguni valdošās Darba partijas jauniešu vasaras nometnē Tīrifjordena ezera Utoejas salā,kas atrodas 32 km no galvaspilsētas Oslo, nogalinot 80 un ievainojot pagaidām nenoskaidrotu skaitu cilvēku. Daļa ievainoto ir smagā stāvoklī.

Nometnē tobrīd bija ap 600 14 līdz 19 gadus veci jaunieši. Uzbrucējs šāvis uz visiem, kas bijuši viņam tuvumā - vispirms uz tiem, kas bija uz sauszemes, bet pēc tam uz tiem, kas glābjoties metušies peldus ezerā.

Kā ziņo Norvēģijas izdevums Dagbladet, Oslo policijas priekšnieks apstiprinājis, ka noziedznieks izmantojis automātiko ieroci. Salā policija arestēja arī uzbrucēju.

Policijai nometnes teritorijā vēlāk atradusi spridzekļus. Nelielā Utoejas sala ir Darba partijas jauniešu organizācijas īpašums un vasaras nometnes tur notiek katru gadu.

Šīs nometnes dalībniekus sestdien bija paredzēts uzrunāt partijas līderim un Norvēģijas premjerministram Jensam Stoltenbergam.

Policija ir veikusi kratīšanu šāvēja dzīvoklī. Viņš ir veicis ierakstus internetā, kuri liecina, ka viņam bijuši labēji nacionālistiski un pret musulmaņiem un cittautiešiem vērsti uzskati. Bēringa-Breivīka profilā sociālās saziņas tīklā "Facebook" teikts, ka viņa intereses ir kultūrisms, konservatīvā politika un masoni. 17.jūlijā viņš izdarījis šādu ierakstu sociālās mikroblogošanas vietnē "Twitter": "Viens cilvēks ar ticību ir līdzvērtīgs simts tūkstošu lielam spēkam, kam ir tikai intereses."

Policija izteikusi viedokli, ka Bērings-Breivīks diez vai bijis saistīts ar islāmistu grupējumiem.

Kā teikts Breivīka "Facebook" kontā viņš ir dārzeņu audzētāju firmas Breivik Geofarm direktors.

Norvēģijas premjers Stoltenbergs telekanālam TV2 piektdienas vakarā teica, ka situācija ir nopietna, un ka policija viņam ieteikusi neatklāt savu atrašanās vietu.

Piektdienas vakarā tika sasaukta ārkārtas valdības sēde, bet sestdien Stoltenbergs tiksies ar lielāko politisko partiju līderiem.

Teroraktus nosodījusi ANO, Eiropas Savienība, NATO, ASV un daudzas citas pasaules valstis.

Svarīgākais