Oslo netālu no valdības ēkas noticis sprādziens, septiņi cilvēki gājuši bojā [papildināta 2x]

© nrk.no

Oslo centrā blakus valdības namam, piektdien noticis spēcīgs sprādziens, kurā ievainoti vairāki cilvēki, ziņo Reuters.

Kā stāsta aculiecinieki, valdības namam izsisti vairāki logi. Astoņi cilvēki guvuši ievainojumus.

17 stāvu ēkā atrodas arī premjerministra Jensa Stoltenberga birojs, taču pats valdības vadītājs sprādziena brīdī tur neesot atradies. Associated Press, ziņo, ka notiek ēkas darbinieku evakuācija. Kā ziņo vietējie mediji sprādziens bijis dzirdams visos Oslo rajonos.

Aģentūra France-Presse norāda, ka sprādziens noticis Norvēģijas lielākā tabloīda Verdens Gang (VG) redakcijas ēkā, kas atrodas Oslo centrā blakus valdības namam, kā arī finanšu un naftas ministrijas ēkās. Naftas ministrijas ēka izcēlies ugunsgrēks. Valdības un Finanšu ministrijas ēkām nodarīti būtiski postījumi.

Vietējie mediji izsaka pieņēmumu, ka sprādzienu izraisījusi auto mašīnā ievietota bumba.

Notikuma vietu sākusi norobežot armija, slēgta transporta kustība.

Postījumi pilsētas centrā ir milzīgi, ēkas cietušas visā to garumā. Izbiruši nav tikai ložu izturīgie stikli premjerministra kabineta logos, taču pati ēkas fasāde ir pamatīgi bojāta, ziņo Dagbladet.no.

Uz vietas strādā ļoti daudz mediķu brigādes, kā arī ugunsdzēsēji.

Policija jau paziņojusi, ka uzbrukums valdības ēku kvartālam bijis terora akts, taču atbildību par uzbrukumu pagaidām neviens nav uzņēmies.

Aģentūras «Reuters» korespondents no notikuma vietas ziņo, ka pie vienas no cietušajām ēkām atrodas izdedzis automobiļa vraks un ka sprādziena nodarītie postījumi līdzinās tiem, kādi citviet redzēti pēc mīnētu spēkratu eksplozijām.

Radio vēsta, ka sprādziens, iespējams, noticis pie

Oslo policija pagaidām nekādus komentārus nesniedz. Kā ziņo policija sprādzienā divi nogalināti un piecpadsmit cilvēki ievainoti.

Kā ziņo norvēģu mediji, policija lūgusi iedzīvotājus palikt savās mājās vai arī pamest Oslo centru.

Tiek pieļauts, ka sprādzienu un uzbrukumu jauniešu nometnei organizējuši teroristi.

Lai arī gaisa telpa virs Oslo joprojām ir atvērta, Oslo Aviācijas pārvalde apsver tās slēgšanu, raksta Aftenposten.no. Oslo Gardermoen lidostu pārbauda bruņoti policisti, tiek pārbaudītas visas mašīnas, kas iebrauc lidostā, vai arī no tās izbrauc.

Lielas pilsētas daļas jau ir evakuētas un policija aicina iedzīvotājus pamest pilsētu. Policija arī lūdz cilvēkus, kas atrodas Oslo, mobilos telefonus izmantot tikai nepieciešamības gadījumā, jo mobilā pārklājuma iespējas ir ierobežotas.

Plkst. 20.30 pēc jaunākajām ziņām bojāgājuši septiņi cilvēki, desmit hospitalizēti, divu stāvoklis ir sevišķi smags.

Policija atzinusi, ka starp abiem incidentiem gan Oslo centrā, gan šaušanu Norvēģijas valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas nometnē Utoejā ir saistība un uzskata notikušo par terora aktiem.

Svarīgākais