Prognozējams vēlētāju rekords Īrijā

«Referendumā šoreiz varētu tikt pārsisti visi rekordi,» par gaidāmo balsotāju aktivitāti Īrijā teic portāla baltic-ireland.ie redaktore Laima Ozola. Šoreiz Eiras salā darbosies trīs vēlēšanu iecirkņi.

Līdz šim balsotāju aktivitāte Zaļajā salā nebija augsta, bet 23. jūlijā gaidāmajā referendumā balsotāju skaits varētu būt rekordaugsts. Darbosies trīs vēlēšanu iecirkņi visā Eiras salā – divi Īrijas Republikā – Dublinā un Limerikā – un viens Ziemeļīrijas teritorijā, robežpilsētā Ņuri.

Par nepieciešamību, arī Ziemeļīrijā izveidot savu iecirkni, izvērtās plašas diskusijas. Portālā baltic-ireland.ie tika veikta pat balsošana, un 85% nobalsoja, ka iecirknis ir nepieciešams, jo ne jau katrs var atrast laiku un aizbraukt uz Dublinu, kas, piemēram, no Ziemeļīrijas galvaspilsētas Belfāstas atrodas vairāk nekā 100 kilometru attālumā. Bet Ņuri ir pilsēta, kas atrodas pavisam tuvu Īrijas robežai un ir viegli sasniedzama gan ar vilcienu, gan autobusu. Arī iecirkņa izveidošana Limerikā ir visnotaļ loģisks solis, jo šī pilsēta ir viegli sasniedzama Īrijas rietumu puses iedzīvotājiem. Šoreiz gan iecirknis nav izveidots salas dienvidos – Korkā.

Pēc L. Ozolas aplēsēm, Zaļajā salā šobrīd atrodas apmēram 30 000 Latvijas pilsoņu. Tiesa gan, vasarā skaits varētu būt nedaudz mazāks, jo daudzi pavada savus atvaļinājumus ārpus salas, lielākoties Latvijā. Bet tie, kas atgriezušies, noteikti dosies uz tuvāko vēlēšanu iecirkni. Jo referendums kļuvis par svarīgu apspriešanas tematu visā latviešu sabiedrībā.

Iepriekš Īrijā dzīvojošo Latvijas pilsoņu aktivitāte vēlēšanās nav bijusi liela. Uz 10. Saeimas vēlēšanām visā salā bija izveidots tikai viens vēlēšanu iecirknis Dublinā, un tur nobalsoja 817 vēlētāju. Savukārt 9. Saeimas vēlēšanās, kad Īrijā pirmo reizi bija izveidoti iecirkņi (Dublinā un Korkā), vēlētāju aktivitāte bija vēl mazāka. 2006. gada Saeimas vēlēšanās kopumā Dublinā nobalsoja 478 cilvēki, pa pastu – pieci, bet Korkā 61.