Lietuvas jaunie liberāļi ar tualetes papīra sienu norobežosies no Austrijas

Lietuvas partijas Sajūdis jaunie liberāļi nākuši klajā ar aicinājumu protesta akcijā uzcelt sienu no tualetes papīra ap Austrijas vēstniecību Lietuvā, ziņo IA Regnum.

Simboliskā tualetes papīra siena norobežos prokrievisko Austriju no Lietuvas un Eiropas savienības, stāsta protesta akcijas koordinators Arturas Laktionkinas.

"Vajadzētu norobežoties arī no tām ES valstīm, kas atsakās atbalstīt Lietuvu viņas prasībās, bet baidos, ka nepietiks tualetes papīra,"joko Laktionkinas.

Viņš arī uzskata, ka nav tālu tas laiks, kad partijas Sajūdis liberāļi skaidros, kur bija Lietuvas vēstnieks Austrijā, Lietuvas ārlietu un premjer ministri brīdiī, kad krievijas vēstnieks Austrijā glāba pulkvedi Golovatovu.

Šodien Klaipēdā notikušajā preses konferencē Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite atbildot uz jautājumu vai situācijas sasināšanās Golovatova jautājumā var novest pie Lietuvas un Austrijas diplomātisko attiecību pārtraukšanas, norādīja, ka nevar un negrib spekulēt vai jokot tamlīdzīgos jautājumos.Šādu risinājumu viņa nosauktu par diplomātisku histēriju.Cienījama valsts nevar atļauties pat diskutēt par tamlīdzīgiem jautājumiem, norādīja Grībauskaite.

Jau izveidota Lietuvas un Austrijas tieslietu ministru darba grupa, kas izskatīs saistībā ar Viļņas 1991.gada 13.janvāra slaktiņu apsūdzētā bijušā padomju specvienības komandiera Mihaila Golovatova atbrīvošanas lietu. darba grupā, darbosies pa diviem pārstāvjiem no katras valsts.

Austriju darba grupā pārstāvēs vecākais prokurors Johanness Martečlēgers un Tieslietu ministrijas starptautisko krimināltiesību nodaļas vadītāja Barbara Gota Flemmiha. Savukārt Lietuvu - Ģenerālprokuratūras krimināllietu nodaļas vecākā prokurora vietnieks Tomass Krusna un Tieslietu ministrijas starptautisko tiesību nodaļas direktora vietnieks Darjus Zilis.

Austrijas pārstāvji trešdien minēja, ka darbs varētu tikt uzsākts nedēļas laikā. Līdzīgos ieskatos ir arī Lietuvas amatpersonas.

Kā norādīja Lietuvas tieslietu ministrs Remigijs Šimašus, Lietuvas ekspertiem, visticamāk, būs jādodas uz Austriju. Darba grupas apkopotā informācija tiks izmantota turpmākajos politiskajos un juridiskajos lēmumos Golovatova atbrīvošanas lietā.

Golovatovs 14.jūlijā tika arestēts Vīnes lidostā, pamatojoties uz Lietuvas 18.oktobrī izsniegto Eiropas aresta orderi. No apcietinājuma viņu atbrīvoja 15.jūlija pēcpusdienā, kad kopš aresta brīža nebija pagājušas pat 24 stundas.

Austrija skaidroja, ka Lietuva nav sniegusi pieprasīto papildu informāciju, tomēr lietuviešu puse šo versiju noraidīja, uzstājot, ka visa pieprasītā informācija sniegta.

Atsaucoties uz informācijas avotiem Krievijas ārlietu struktūrās, mediji ziņoja, ka Austrija atbrīvojusi arestēto Golovatovu, pakļaujoties Maskavas spiedienam.

Golovatovs Lietuvā tiek apsūdzēts par saistību ar 1991.gada 13.janvārī Viļņā padomju spēku sarīkoto slaktiņu, kurā tika nogalināti 14 cilvēki un aptuveni 800 guva ievainojumus.

Svarīgākais