Fukušimas liellopu gaļa pārdošanā nenokļūs

Bažījoties par radioaktīvas liellopu gaļas nokļūšanu pārdošanā, Japānas valdība vakar aizliegusi Fukušimas prefektūras teritorijā audzētu liellopu nodošanu gaļas pārstrādes uzņēmumiem. Tiek uzskatīts, ka līdz pārstrādei nokļuvuši jau vismaz 650 liellopi, kas baroti ar radioaktīvu sienu, un kuru gaļā ir paaugstināts cēzija līmenis.

«Es jūtos atbildīgs, ka neesmu spējis to novērst, un ļoti atvainojos,» vakar, uzstājoties parlamenta deputātu priekšā, paziņojis Japānas premjerministrs Naoto Kans. AFP atgādina, ka pirmās ziņas par radioaktīvas gaļas nokļūšanu pārdošanā parādījās vēl pagājušās nedēļas vidū, taču sākotnēji netika domāts, ka runa ir par tik lielu gaļas daudzumu. «Izskatās, ka pēc 11. marta avārijas Fukušimas AES lopbarība ir saindēta ne tikai 20 kilometru rādiusā ap spēkstaciju, bet arī krietni tālāk,» bijis spiests atzīt valdības preses sekretārs Jukio Edano.

Pagājušās nedēļas nogalē eksperti veikuši pārbaudi vairākās fermās, kas atrodas pat 50 kilometru attālumā no Fukušimas AES, un konstatējuši, ka vietām lopbarības (galvenokārt rīsa stiebru) radioaktivitātes līmenis pat 520 reižu pārsniedz noteikto normu. Tajā pašā laikā Veselības aizsardzības ministrija norādījusi, ka radioaktīvā cēzija līmenis liellopu gaļā, lai arī vairākas reizes pārsniedz normu, tomēr nav tik bīstams, lai cilvēkiem, kuri šādu gaļu lietojuši vienu vai vairākas reizes, rastos kādas veselības problēmas. Tomēr ziņas par radioaktīvo gaļu radījušas jaunu satraukuma vilni Japānā. Jāatgādina, ka šajā valstī pat pēc kodolspēkstacijas avārijas nav noteiktas centralizētas pārtikas radioaktivitātes līmeņa pārbaudes un tas atstāts vietējo varasiestāžu ziņā.

Svarīgākais