Skandāls neļaus britu deputātiem doties atvaļinājumā

Pēc premjerministra Deivida Kamerona ierosinājuma, britu parlamenta Apakšnama deputāti sliecas atlikt došanos atvaļinājumā, lai apspriestu krīzi, kas izveidojusies Rūperta Mērdoka mediju impērijas veiktās noklausīšanās sakarā. Svētdienas vakarā par savu demisiju paziņoja Skotlendjarda vadītājs sers Pols Stīvensons, bet viena no R. Mērdoka tuvākajām līdzgaitniecēm Rebeka Brūksa, kas tika apcietināta svētdien, pēc aptuveni 12 stundām atbrīvota pēc drošības naudas iemaksas.

Paredzēts, ka šo pēcpusdien R. Mērdoks, viņa dēls Džeimss, kurš vada tēva kompānijas News Corp. Eiropas nodaļu, un R. Brūksa, kura savulaik bijusi nu jau slēgtās avīzes News Of The World galvenā redaktore, bet vēlāk vadījusi tās izdevniecību, atbildēs uz Apakšnama deputātu komisijas locekļu jautājumiem. Citā komisijā savu skaidrojumu sniegs P. Stīvensons, kura atkāpšanās svētdienas vakarā likusi britu politologiem norādīt, ka pašlaik runa ir ne tikai par mediju, bet gan politisku krīzi.

D. Kamerons jau izpelnījies kritiku par to, ka nav atcēlis iepriekš ieplānoto vizīti Āfrikas valstīs, vēsta BBC. Opozīcijā esošo leiboristu līderis Eds Milibends, piemēram, paziņojis, ka premjera rīcība atgādinājusi «bēgšanu no valsts». Situāciju sarežģī tas, ka D. Kameronam bijušas ļoti labas attiecības ar R. Mērdoka mediju impērijas darbiniekiem – piemēram, 43 gadus vecā R. Brūksa pagājušajos Ziemassvētkos viesojusies pie premjera, bet bijušais News Of The World redaktors Endijs Koulsons, kurš līdz ar astoņiem citiem R. Mērdoka mediju impērijas darbiniekiem ir apcietināts, līdz šā gada janvārim pildīja premjera komunikāciju direktora funkcijas.

Reuters uzsver, ka uz to savā atkāpšanās runā norādījis arī P. Stīvensons, kurš savu demisiju skaidrojis ar faktu, ka Skotlendjarda PR dienestā nolīgts darbā cits bijušais News Of The World redaktora vietnieks Nīls Voliss. Premjers gan uzsvēris, ka šie gadījumi neesot salīdzināmi, bet uz kritiku par Āfrikas vizītes neatcelšanu atbildējis, ka tā esot ļoti svarīga no biznesa viedokļa un jau tāpat saīsināta no plānotajām piecām līdz divām dienām. Trešdien premjers jau būšot Londonā un ir gatavs ar deputātiem apspriest izveidojušos situāciju.

Likumdevēji vēlas no R. Mērdoka dzirdēt paskaidrojumus, kā varēja izveidoties situācija, kad nelegāla informācijas iegūšana tika organizēta teju rūpnieciskos mērogos. Premjera vietnieks, Liberāldemokrātiskās partijas līderis Niks Klegs uzsvēris, ka R. Mērdokam «vaļsirdīgi jāpastāsta, cik daudz zināja viņš, cik daudz viņa līdzstrādnieki un kādēļ neviens nespēj uzņemties īstu atbildību par notikušo». Savukārt E. Milibends uzsvēris, ka R. Mērdokam ir «par daudz varas», un faktiski pieprasījis, lai viņš atteiktos no daļas akciju laikrakstos The Sun, The Times un The Sunday Times (tie R. Mērdoka impērijai pieder pilnībā) un televīzijas kompānijā BSkyB (tur viņam pieder 39% akciju).

Svarīgākais