Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

Somijas izmeklētāji korupcijas lietā nopratina bijušo Slovēnijas premjeru

Somijas policija ceturtdien lietā par iespējamu korupciju saistībā ar 2006. gadā noslēgtu lielu aizsardzības nozares līgumu nopratinājusi bijušo Slovēnijas premjerministru Janezu Janšu.

Pēc nopratināšanas J. Januša paziņoja, ka bijis „priecīgs, ka varēju oficiāli izskaidrot dažas detaļas”. Somijas Nacionālā izmeklēšanas biroja izmeklēšanas direktors Marku Ranta-Aho atteicās sniegt sīkāku informāciju par izmeklēšanu un nopratināšanu.

J. Januša Slovēnijas premjers bija laikposmā no 2004. līdz 2008. gadam. 2006. gadā viņš ar ar Somijas uzņēmumu „Patria” parakstīja 278 miljonus eiro vērtu līgumu par 135 bruņutransportieru iegādi. Tas ir lielākais militārais līgums, kādu Slovēnija jelkad noslēgusi. Pēc 2008. gada vēlēšanām Somijas televīzija ziņoja, ka Slovēnijas augstas amatpersonas, tai skaitā J. Januša, ir pieņēmušas kukuļus no „Patria”. Ekspremjers apsūdzības noraidīja un solīja žurnālistus sūdzēt tiesā.

Jaunā Slovēnijas valdība, norādot uz ekonomiskajām grūtībām, solīja līgumu atkārtoti apspriest un samazināt pērkamo bruņutransportieru skaitu.

No „Patria” 73 procenti akciju pieder Somijas valstij, bet pārējie — Eiropas Aeronautikas, aizsardzības un kosmosa izpētes kompānijai EADS.