Baltijas jūrā atrasts pasaulē, iespējams, senākais vraks

Baltijas jūrā starp Gotlandi un Ēlandi atrasts kuģa vraks, kurš varētu tikt uzskatīts par pasaulē senāko tik labi saglabājušos kuģa vraku. Tiek pieļauts, ka ar šo kuģi 14.gadsimtā varētu būt kuģojis Dānijas karalis Valdemārs Aterdāgs, atsaucoties uz "The Local", ziņo tvnet.lv.

Atrastais kuģis atbilst tādiem kuģiem, kas Baltijas jūrā tika izmantoti starp 12. un 14. gadsimtu. Kuģa vraks atrasts starp Gotlandes un Ēlandes salām, pie Zviedrijas austrumu krasta. Senais vraks atrasts, izmantojot hidrolokatoru.

Eksperti uzskata, ka šis varētu būt pasaulē senākais vraks, kurš tik labā stāvoklī saglabājies līdz mūsdienām.

"Man uz skausta sacēlās visi matiņi, kad es pirmo reizi ieraudzīju vraka attēlus," medijiem atzinis kuģu vraku eksperts Ēriks Bjurstrēms.

Ņemot vērā kuģa vecumu un vraka atrašanās vietu, vēsturnieki izteikuši minējumu, ka šis varētu būt leģendārais kuģis, ar kuru savulaik ceļoja Dānijas karalis Aterdāgs, kad devās mājup pēc Visbijas iekarošanas 1361.gadā.

Vēloties ierobežot Hanzas tirgotāju savienības ietekmi šajā reģionā, karalis Valdemārs IV nolēma uzbrukt Gotlandes salai. Saskaņā ar leģendām, viņš ienīda gotlandiešus, īpaši Visbijas pilsētu, kurā, kā viņš bija dzirdējis, dziedot viņu izsmejošas dziesmas. Kad karalis iekaroja Visbiju, Dānijas karalis, vēloties vietējos sodīt, esot pilsētā nolicis trīs lielas alus mucas, paziņojot: ja tās trīs dienu laikā netiks piepildītas ar sudrabu un zeltu, viņš ļaus savam karaspēkam pilsētu izlaupīt. Tās pašas dienas laikā mucas tikušas piepildītas, ievērojamu artavu tajā dodot vietējām baznīcām no saviem bagātīgajiem krājumiem.

Visa šī mantība tad tikusi iekrauta kuģos. Viens no dāņu kuģiem ceļā pazuda. Ilgus gadus vēsturnieki un avantūristi leģendāro kuģi meklējuši, taču bez rezultātiem. Taču vēsturnieks Bjurstrēms ir gandrīz pārliecināts, ka atrastais tiešām ir viduslaiku kuģis.

Vraks atrasts 100 metru dziļumā, taču tā koordinātes drošības nolūku dēļ pagaidām netiek atklātas. Hidrolokatoru nodrošinātie attēli rāda, ka atrastais ir neliels, 28 metrus garš un septiņus metrus plats kuģis.

Neskatoties uz to, ka šis rajons aktīvi tiek izmantots kuģošanai, vraks nekad tā arī netika atrasts. Apstākļi Baltijas jūrā šajā vietā esot ideāli tam, lai vraks būtu izcili saglabājies - jūras dzelmē ir diezgan maz skābekļa, jūras dibens ir līdzens un tur nemīt dažādi jūras iemītnieki, kas vraku varētu sabojāt, piemēram, gliemeži, kas kuģu atlūzas dzelmē saēd gluži kā termīti.

"Mēs nezinām, vai tieši uz šā kuģa tika vestas leģendārās trīs mucas ar zeltu, sudrabu un citiem gotlandiešiem atņemtajiem dārgumiem. Bet jebkurā gadījumā šis ir ļoti interesants atradums, tas ir sensacionāls atradums, "Dagens Nyheter" teica niršanas speciālists Ričards Lundgrēns.

Pasaulē

ASV republikāņu prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps trešdien atbalstītāju mītiņā Longailendā, netālu no Ņujorkas, solīja, ka dosies uz Ohaio štata Springfīldu - pilsētu ar lielu Haiti imigrantu kopienu, kas izpelnījusies ievērību visas valsts mērogā pēc Trampa nepatiesajiem apgalvojumiem, ka imigranti tur ēd suņus un kaķus.