Japānas premjerministrs aicina valsti atteikties no AES

"Japānai nākotnē jāatsakās no atomenerģijas izmantošanas", tā 12.jūlijā paziņojis Japānas premjerministrs Naoto Kans, ziņo aģentūra France- Presse.

Kans norādījis, ka valstij tuvākajā laikā jāizstrādā jauna enerģētikas politika, kas ļaus pakāpeniski samazināt atkarību no atomenerģijas lietošanas. Tas nozīmē arī atteikties no iepriekš pieņemtā valdības lēmuma līdz 2030.gadam līdz 53% paaugstināt atomenerģijas izmantošanu valstī.

Pirms 11. marta katastrofas kodolenerģija nodrošināja aptuveni 30% Japānas enerģijas patēriņa un pašlaik valsts saskaras ar nopietnu enerģijas trūkumu. Pagājušomēnes valdība aicināja lielās kompānijas, kas izvietotas Tokijā un Japānas ziemeļaustrumos, par 15% samazināt enerģijas patēriņu dienas laikā, pretējā gadījumā piedraudot ar iespaidīgiem naudas sodiem. Vairāki japāņu autoražotāji jau pārgājuši uz darbu brīvdienās, kad pieprasījums pēc elektrības nav tik liels. Tomēr vasarā, kad daudzi cilvēki arī mājās izmanto gaisa kondicionētājus, elektrības trūkums ir jūtams.

Pirms nedēļas Japānas valdība paziņoja, ka tuvākajā laikā tiks veikta visu 54 valsts atomreaktoru (no tiem pašlaik gan darbojas tikai 19) pastiprināta drošības pārbaude.

Jāatgādina, ka maijā Japānas valdības pārstāvis Jošito Sengoku paziņoja, ka Japāna arī turpmāk saglabās atomenerģiju kā būtisku valsts enerģētiskās politikas sastāvdaļu.

Tirdzniecības ministrs Banri Kaieda, kura pārraudzībā ir enerģētikas politika, gan izteicās, ka lielāks uzsvars liekams uz atjaunojamajiem energoresursiem.

Svarīgākais