Nogalināts Afganistānas prezidenta pusbrālis

Vakar Kandahāras pilsētā nogalināts viens no ietekmīgākajiem Afganistānas politiķiem – prezidenta Hamīda Karzaja pusbrālis Ahmeds Valī Karzajs.

Viņu nošāvis paša miesassargs, bet atbildību par šo uzbrukumu uzņēmusies kustība Tāleban, kas jau iepriekš vairākkārt mēģinājusi likvidēt A. V. Karzaju. Politologi uzskata, ka šī slepkavība izraisīs jaunu nestabilitāti un draud ar varas vakuumu Kandahāras provincē Afganistānas dienvidos.

«Mans jaunākais brālis šodien noslepkavots paša mājās. Tāda ir visu afgāņu dzīve. Es ceru, ka šīs ciešanas, ar kurām nākas saskarties afgāņu ģimenēm, reiz beigsies,» Reuters citē prezidenta H. Karzaja sacīto īpaši sasauktā preses konferencē. Kaut gan prezidents atturējies izteikt minējumus par slepkavības iemesliem un organizētājiem, jau pāris stundas pēc notikušā atbildību par to uzņēmušies tālibi, kuri pavēstījuši, ka ilgu laiku gatavojuši šo uzbrukumu un uzskata to par savu būtisku uzvaru.

Neoficiāla informācija, kas nonākusi aģentūras AFP rīcībā, liecina, ka A. V. Karzaju nogalinājis viens no viņa miesassargiem – cilvēks, kurš viņa ģimeni apsargājis pēdējo desmit gadu garumā. Avoti Afganistānas Nacionālajā drošības direktorātā slepkavu identificējuši kā Sardaru Mohammadu, kurš iepriekš strādājis arī prezidenta drošības dienestā. Tiek vēstīts, ka viņš uz politiķi raidījis vairākas lodes no Kalašņikova automāta, trāpot A. V. Karzajam galvā un krūtīs. Slepkavu jau pēc dažiem mirkļiem nošāvuši citi A. V. Karzaja miesassargi, taču prezidenta pusbrāļa dzīvību nav izdevies glābt. AP vēsta, ka vakar gan Kandahārā, gan Kabulā tika īstenoti papildu drošības pasākumi – Kandahāras ielās patrulē policisti un karavīri, pie pilsētas ierīkoti kontrolpunkti, bet pašā Kandahāras centrā, baidoties no iespējamiem nemieriem, slēgti veikali.

Reuters atgādina, ka 50 gadu vecais A. V. Karzajs tiek vērtēts ļoti pretrunīgi. Savulaik viņš dzīvojis Čikāgā, kur bija restorāna īpašnieks, bet 2002. gadā pēc tālibu režīma gāšanas kopā ar pusbrāli atgriezies dzimtenē, kur īsā laikā kļuvis par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem. Viņš ieņēmis Kandahāras provinces padomes vadītāja amatu, taču šī padome vairāk ir konsultatīvs orgāns un A. V. Karzaja varenība vairāk skaidrojama ar viņa lielajām finansiālajām iespējām. Ne reizi vien izskanējušas aizdomas par viņa korumpētību, prezidenta pusbrāļa vārds ticis saistīts gan ar līdzekļu izlaupīšanu no Bank Of Kabul, gan starptautiskās finanšu palīdzības izsaimniekošanu, gan narkotiku tirdzniecību. Nav rimušās arī baumas, ka viņš esot bijis ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes aģents, kuram šā iemesla dēļ tiekot piedoti dažādi noziegumi. H. Karzajs vienmēr aizstāvējis pusbrāli, uzsverot, ka ļaudis, kuri viņu apsūdz, darbojas tālibu interesēs.

AP atgādina, ka pret A. V. Karzaju jau iepriekš veikti vairāki atentāta mēģinājumi. 2003. gadā pie viņa mājas tika sarīkots sprādziens, 2008. gadā tālibu kaujinieki iebruka Kandahāras provinces valdības ēkā, bet 2009. gada maijā viņa kortežu apšaudīja netālu no Kabulas.

Svarīgākais