Priekšvēlēšanu kampaņa Spānijā jau sākusies

Kaut gan kārtējās parlamenta vēlēšanas Spānijā paredzētas nākamā gada martā, palielinājusies varbūtība, ka premjers Hosē Luiss Rodrigess Sapatero varētu pieņemt lēmumu par valdības demisiju, parlamenta atlaišanu un jaunu vēlēšanu sarīkošanu jau šā gada rudenī.

Uz šādām domām vedina fakts, ka valdošo sociālistu kandidāts uz premjera amatu, līdzšinējais iekšlietu ministrs Alfredo Peress Rubalkaba jau uzsācis aktīvu priekšvēlēšanu kampaņu.

Šajās dienās H. Sapatero, kurš jau aprīlī paziņoja, ka nepretendēs uz trešo premjera amata pilnvaru termiņu, jāpieņem A. Rubalkabas pagājušo piektdien iesniegtais atlūgums no iekšlietu ministra amata. Taču formāli amatā vēl esošais ministrs nav gaidījis oficiālu demisijas apstiprinājumu un jau sestdien nācis klajā ar programmatisku priekšvēlēšanu runu. Pāris stundas pēc tam, kad sociālistu partija apstiprināja viņu par premjera amata kandidātu, A. Rubalkaba, uzstājoties televīzijā, paziņoja par jauno partijas taktiku, kuru novērotāji raksturo kā mēģinājumu atgūt kreisi noskaņoto vēlētāju simpātijas, vēsta Reuters.

«Drīz pienāks laiks aicināt bankas daļu peļņas atvēlēt jaunu darba vietu izveidošanai,» sacījis 59 gadus vecais politiķis, atgādinot nepatīkamo statistiku – oficiālais bezdarba līmenis Spānijā sasniedzis 21,3%, kas ir augstākais visās Eiropas Savienības valstīs. «Mums arī ir jādomā par kapitāla nodokļa atjaunošanu, taču tas netiks attiecināts uz vidusšķiras pārstāvjiem, bet gan bagātniekiem, kuriem ir jāsniedz palīdzība tiem, kuri [krīzes dēļ] cietuši visvairāk. Tāda ir mana pārdales politika,» deklarējis A. Rubalkaba. Viņš arī atkārtojis jau citu Eiropas amatpersonu izteikto tēzi, ka beidzot būtu jādara gals valūtas spekulantu aktivitātēm, kas ir viens no pašreizējās eiro nestabilitātes cēloņiem. «Daudzi cilvēki uzskata, ka politiķi ir zaudējuši kauju un visu nosaka tikai tirgus,» sacījis A. Rubalkaba, uzsverot, ka politiķiem pienācis laiks atgūt kontroli pār notiekošo. Sociālistu tradicionālajam elektorātam pievilcīga varētu šķist arī tēze par esošās veselības aizsardzības sistēmas saglabāšanu, turklāt A. Rubalkaba nav palaidis garām iespēju atgādināt, ka opozīcijā esošā Tautas partija, «visticamāk, grasās privatizēt veselības aizsardzību». Tajā pašā laikā kandidāts atzinis, ka arī jaunā valdība nespēs izvairīties no nepopulāriem lēmumiem, kas saistīti ar budžeta izdevumu mazināšanu, – A. Rubalkaba nav riskējis solīt, ka Spānijas iedzīvotājus negaida jauni taupības pasākumi.

Spānijas mediji norāda, ka kandidāta galvenais uzdevums ir distancēties no nepopulārā premjera H. Sapatero un viņa politikas. Maijā notikušajās vietējās vēlēšanās Tautas partijas pārsvars pār sociālistiem bija mazliet vairāk nekā desmit procentpunktu, bet pašlaik tas saskaņā ar socioloģisko aptauju datiem sasniedzis jau 14 procentpunktu. Premjers H. Sapatero pašlaik ir dilemmas priekšā – ļaut visam ritēt savu gaitu vai riskēt ar ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu. No vienas puses, vēlēšanu rīkošana paredzētajā termiņā dotu A. Rubalkabam vairāk laika atgūt vēlētāju uzticību. No otras – prognozes liecina, ka vasarā un rudens nogalē ekonomiskā situācija Spānijā uzlabosies un no šā viedokļa ārkārtas vēlēšanas oktobrī vai novembrī valdošajai partijai varētu būt izdevīgas. Ziema var nest jaunus satricinājumus, turklāt tas nozīmē, ka sociālistiem nāksies uzņemties atbildību par budžetu, kurā atkal būs sabiedrībā nepopulārie taupības pasākumi, uzsver eksperti, kuri paredz, ka tiks pieņemts lēmums par ārkārtas vēlēšanām.

Svarīgākais