Eiropas Savienība līdz 31. oktobrim Ēģiptei aizliedz importēt sierāboliņa sēklas

Eiropas Savienība (ES) noteikusi importa aizliegumu Ēģiptei sierāboliņa un citu noteiktu veidu sēklu ievešanai līdz šā gada 31. oktobrim, kā arī uzdevusi izņemt un iznīcināt sierāboliņa sēklas no ES tirgus, kuras iepirktas no Ēģiptes laika posmā no 2009. līdz 2011. gadam.

Lēmums pieņemts 2011. gada 5. jūlija ES Pārtikas un dzīvnieku veselības pastāvīgās komitejas Dzīvnieku veselības un labturības sekcijas sanāksmē, pamatojoties uz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) secinājumiem. Tas nozīmē, ka kravas ar sierāboliņa sēklām ES dalībvalstīm jāizņem no tirgus un jāiznīcina.

Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informāciju mūsu valstī laikā no 2009. līdz 2011. gadam nav ievestas šādas kravas.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde ir veikusi pētījumus par E.Coli saslimšanas cēloņiem, un ir secinājusi, ka vislielāko iespējamību saslimšanai ar E.Coli ir izraisījušas sierāboliņa (jeb grieķu siena trigonellas, angļu val. – fenugreek) sēklas, kas iepirktas no Ēģiptes.

No šā gada 22. maija Shiga toksīnus producējošā Escherichia Coli O-104 celma (E.Coli) uzliesmojumi ir izraisījuši 4178 saslimšanas gadījumus, t.sk. 48 nāves gadījumus ES valstīs, Norvēģijā un Šveicē. Visvairāk E.Coli saslimšanas gadījumi ir novēroti Vācijā un Francijā.

Svarīgākais