Vācijas valdībai pārmet tanku pārdošanu Saūda Arābijai

Vācijas opozīcija pieprasījusi paskaidrojumus no valdības par pagājušonedēļ apstiprināto darījumu, saskaņā ar kuru Saūda Arābijai tiks pārdoti 200 tanki Leopard 2A7+. Valdībai tiek pārmests, ka vārdos tā atbalsta arābu pavasari, bet praksē apbruņo represīvu režīmu, kas martā sniedza militāru palīdzību Bahreinas varasiestādēm cīņā ar demokrātiski noskaņotajiem demonstrantiem.

«200 Leopard tanku pārdošana Saūda Arābijai ne tuvu nav ētiskas ārpolitikas paraugs. Šī valsts atrodas pašā reģionālās pulvera mucas vidū, un nav pareizi tai pasniegt sērkociņus,» Deutsche Welle citē Sociāldemokrātiskās partijas ģenerālsekretāres Andreas Nālesas sacīto. Savukārt sociāldemokrātu parlamentārās frakcijas vadītāja vietnieks Gernots Erlers sarunā ar Die Welt paziņojis, ka kancleres Angelas Merkeles valdība nodemonstrējusi «biedējošu saprāta trūkumu» un visi šīs valdības pārstāvju apgalvojumi par Tuvo Austrumu demokrātisko procesu atbalstīšanu ir tikai tukšas runas.

Žurnāls Der Spiegel svētdien ziņoja, ka lēmumu par tanku pārdošanu 27. jūnijā pieņēmusi Federālā drošības padome, kuras sastāvā ir vairāki ministri. Kaut gan aizsardzības ministrs Tomass de Mezjērs paziņojis, ka šis ir nacionālās drošības jautājums un slepena lieta, kuru komentēt ir aizliegts, skandālam vēršoties plašumā, valdība savu pozīciju tomēr mēģinājusi skaidrot. Tā ārlietu ministrs Gvido Vestervelle norādījis, ka Saūda Arābija pašlaik ir galvenais Tuvo Austrumu stabilitātes garants un ieroču pārdošana šai valstij nav pretrunā ar Vācijas un to sabiedroto politiku. Jo vairāk tādēļ, ka saskaņā ar Sueddeutsche Zeiung rīcībā esošajām ziņām Vācija pirms vienošanās noslēgšanas konsultējusies ar ASV un Izraēlu, kurām neesot bijuši iebildumi pret darījumu.

Vācijas valdība nav komentējusi, par cik lielu naudas summu tanki tiks pārdoti (Der Spiegel pieminējis vairākus miljardus eiro vērtu darījumu), uzsverot, ka pagaidām tikai parakstīts nodomu protokols. Tomēr aģentūra Reuters, atsaucoties uz kāda augsta ranga Saūda Arābijas izlūkdienesta darbinieka stāstīto, vēsta, ka no Vācijas jau piegādāti 44 Leopard 2 tanki.

Svarīgākais