Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Mātes Terēzas pīšļi paliks Indijā

Indija kategoriski noraidījusi Albānijas premjera Sali Berišas priekšlikumu pārvest uz Tirānu un apglabāt blakus mātes un māsas kapam 1997. gadā mirušās Mātes Terēzas pīšļus. "Māte Terēza bija Indijas pilsone un viņa atdusas savā valstī, savā zemē," paziņojis Indijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Višnu Prakašs.

Ideju par pašreizējās Maķedonijas teritorijā albāņu ģimenē dzimušās mūķenes, kuras īstais vārds ir Agnesa Gondža Bojadžiu, pīšļu pārvešanu S. Beriša pamatojis ar to, ka nākamā gada augustā apritēs 100. gadskārta kopš viņas dzimšanas, vēsta AFP. "Es domāju, ka viņai mierīgāk būtu atdusēties blakus mātei un māsai. Neraugoties uz Indijas negatīvo attieksmi, šis jautājums paliek atklāts, un abu valstu valdības par to vēl tuvākajā nākotnē risinās sarunas," sacījis Albānijas premjers.

Avoti diplomātiskajās aprindās vēsta, ka kopš 2002. gada Albānija ar līdzīgu priekšlikumu pie Indijas vērsusies vairākkārt, taču vienmēr saņēmusi atteikumu. Liela daļa Kalkutas iedzīvotāju uzskata, ka Māte Terēza, kas Indijā ieradās 1929. gadā un sāka nodarboties ar palīdzības sniegšanu trūcīgajiem, ir īstena indiete, lai gan šīs valsts pilsonība viņai tika piešķirta tikai 1951. gadā.

S. Beriša paziņojis, ka plāno uz Albāniju pārvest arī šīs valsts bijušā monarha Ahmeta Zoga pīšļus. A. Zogs bija Albānijas karaļa tronī no 1928. līdz 1939. gadam un bija spiests bēgt no valsts, jo to okupēja fašistiskās Itālijas karaspēks. 1961. gadā viņš mira trimdā Francijā un apglabāts vienā no kapsētām netālu no Parīzes. Pagaidām nav zināma Francijas varasiestāžu un bijušā monarha pēcteču reakcija uz plānoto pīšļu pārvietošanu.