Dānija rada šķēršļus brīvai ceļošanai

© Scanpix

50 muitas inspektori vakarrīt uzsākuši darbu uz Dānijas robežām ar Vāciju un Zviedriju, izlases kārtībā pārbaudot ieceļotājus un to bagāžu.

Kaut gan dāņu amatpersonas uzsver, ka šis solis saistīts ar vēlmi apkarot kontrabandu un nav uzskatāms par pasu un robežkontroles atjaunošanu, Vācijas un Eiropas Savienības amatpersonas norādījušas, ka tas ir pretrunā ar Šengenas līguma garu.

Skaidrojot pagājušo piektdien Dānijas parlamentā pieņemto lēmumu par muitas kontroles atjaunošanu, nodokļu un muitas administrācijas direktors Ērlings Andersens sarunā ar Reuters uzsvēris, ka tās mērķis ir apturēt kontrabandas preču, narkotiku, ieroču un liela daudzuma skaidrās naudas ieplūšanu valstī. «Mēs negrasāmies sistemātiski kontrolēt visus transporta līdzekļus un vilcienus, kas šķērso robežu, turklāt kontrole tiks veikta tā, lai pēc iespējas mazāk kavētu satiksmes plūsmu,» viņš uzsvēris.

Interesanti, ka tagad dāņu amatpersonas norāda, ka runa ir par muitas, nevis personību apliecinošo dokumentu kontroli, lai gan maijā, kad likumu pēc labēji noskaņotās Dānijas Tautas partijas iniciatīvas sāka apspriest parlamentā, argumentācija bija pavisam cita. «Mēs esam konstatējuši, ka bieži vien Dānijā vardarbīgus noziegumus un ielaušanās pastrādā cilvēki, kuri šķērsojuši robežas,» toreiz sacīja finanšu ministrs Klauss Hērts Fredriksens.

Arī likuma iniciatori neslēpa, ka viņu galvenais mērķis ir ierobežot «ārvalstu noziedznieku» iekļūšanu valstī. Pasu kontroles atjaunošana uz robežām būtu tiešā pretrunā ar Šengenas līgumu, tāpēc dāņi uzsvaru likuši uz muitas kontroli – arī tās laikā apturētajiem cilvēkiem taču jāuzrāda dokumenti.

Uz šo viltību norādījušas vairākas Vācijas amatpersonas, uzsverot, ka Dānijas ieviestās kontroles ir pretrunā ja ne ar Šengenas līguma burtu, tad garu. «Mēs esam neapmierināti un to neslēpjam. Mēs vēlamies atvērtas, nevis slēgtas robežas. Mēs vēlamies lielāku pārrobežu tranzītu un biznesu,» intervijā Deutsche Welle sacījis ŠlēzvigasHolšteinas federālās zemes (tā robežojas ar Dāniju) premjers Peters Harijs Karstensens. Savukārt Eiroparlamenta deputāts no Vācijas Manfrēds Vebers uzsvēris, ka Dānija sākusi ierobežot cilvēku pārvietošanās brīvību Šengenas zonas ietvaros.

Vakarrīt Dānijas televīzijas kompāniju un mediju žurnālisti sekoja līdzi 30 muitas virsnieku darba uzsākšanai uz Dānijas un Vācijas sauszemes robežas, 10 virsniekiem, kuri sāka strādāt uz prāmjiem, kas kursē starp abām valstīm, un vēl 10, kuri uzsāka kontroli uz Ēresunda tilta, kas savieno Dāniju un Zviedriju. Līdz gada beigām muitas virsnieku skaitu iecerēts palielināt līdz 260 cilvēkiem un programmas ieviešana Dānijai izmaksās 36 miljonus eiro, ziņo Euronews.