Taksina ģimene atkal pie varas Taizemē

Pirms nepilniem pieciem gadiem gāztā un emigrācijā dzīvojošā Taizemes premjera Taksina Šinavatras jaunākā māsa Jingluka pēc pārliecinošās partijas Pheu Thai uzvaras svētdien notikušajās vēlēšanās vakar paziņojusi par piecu partiju koalīcijas izveidi.

Tradicionāli ietekmīgie valsts bruņotie spēki, kas savulaik piedalījās T. Šinavatras gāšanā, pavēstījuši, ka šoreiz politikā nejauksies, savukārt bijušais premjers uzsvēris, ka viņam nav nodoma nekavējoties atgriezties dzimtenē.

44 gadus vecās Jinglukas (politikā viņa uzskatāma par iesācēju) vadītās partijas uzvara vēlēšanās bija vairāk nekā pārliecinoša – Pheu Thai ieguvusi 265 no 500 Nacionālās asamblejas deputātu mandātiem. Tomēr Jingluka, kura priekšvēlēšanu kampaņas laikā nepārtraukti aicināja taizemiešus uz samierināšanos un bārstīja komplimentus pat saviem politiskajiem pretiniekiem un konkurentiem, uzskatījusi par nepieciešamu veidot koalīciju ar vēl četrām mazākām partijām, kurām kopā ir 299 mandāti. «Nestabilitāte, par kuru daudzi bažījās, tagad šķiet mazāk iespējama,» sarunā ar Reuters konstatējis Eurasia Group Dienvidaustrumāzijas notikumu analītiķis Robero Errera-Lims, piebilstot, ka par to liecina arī biržu reakcija uz vēlēšanu rezultātiem.

Jāatgādina, ka kopš Taksina gāšanas 2006. gadā Taizeme dzīvojusi kā uz pulvera mucas, – nomainījušās piecas valdības, vairākkārt kontroli pār valstī notiekošo pārņēmuši bruņotie spēki, galvaspilsētu Bangkoku bloķējuši gan Taksina piekritēji (dēvēti par sarkanajiem, lielākoties Taizemes lauku rajonu iedzīvotāji), gan viņa oponenti (dzeltenie – ar valsts eliti saistīti cilvēki, pārliecināti karaļa Ramas IX un bruņoto spēku atbalstītāji). Pērn gandrīz mēnesi ilgajos nemieros Bangkokas centrā bojā gāja vairāk nekā 90 cilvēku, aptuveni 2000 tika ievainoti, bet nekārtības, kuru laikā tika bloķētas abas galvaspilsētas lidostas, no valsts aizbaidīja ārvalstu tūristus, kuri ir Taizemes galvenais ienākumu avots.

AFP atgādina – pirms vēlēšanām pastāvēja bažas, ka Taizemes armija nepieļaus Taksina piekritēju atgriešanos pie varas, tomēr vakar bruņoto spēku vadība paziņojusi, ka politikā nejauksies. «Bruņotie spēki akceptē parlamenta vēlēšanu rezultātus un netraucēs ministru kabineta veidošanas procesam. Varu apliecināt Taizemes tautai, ka bruņotie spēki nekad nemēģinās kaitēt valstij un tautai,» uzstājoties TV5 (armijas televīzijas) tiešraidē, vakar paziņojis aizsardzības ministrs Pravits Vongsuvans. Savukārt sauszemes spēku pavēlnieks ģenerālis Prajuts Čanoča sarunā ar Bangkok Post sacījis, ka nesniegs nekādus komentārus līdz valdības veidošanas procesa beigām.

Kaut gan iepriekš armija ne reizi vien pārkāpusi solījumus nejaukties politikā (kopš Otrā pasaules kara beigām tā veikusi 18 apvērsumus), analītiķi uzskata, ka situācija, kas veidojas pēc vēlēšanām, ir pietiekami stabila, lai šoreiz tiem varētu ticēt. Jo vairāk tāpēc, ka Jingluka solījusi nenodarboties ar atriebību un nemēģināt saukt pie atbildības tos ģenerāļus, kurus līdzšinējā opozīcija vaino pagājušā gada vardarbības izraisīšanā. Tiesa, jaunās valdības plānotā amnestija, šķiet, attieksies arī uz Taksinu, kuru 2007. gadā tiesa atzina par vainīgu krāpšanā un korupcijā, aizmuguriski piespriežot divu gadu ieslodzījumu. Amnestija varētu ļaut Taksinam, kurš lielākoties uzturas Dubaijā (pa laikam apmeklējot arī Londonu un Maskavu), atgriezties Taizemē, un tas varētu likt armijai mainīt savu nostāju, norāda The Nation. Pats Taksins, svētdienas vakarā runājot ar reportieriem Dubaijā, gan uzsvēris, ka neplāno nekavējoties atgriezties dzimtenē, nemaz nerunājot par to, ka varētu pretendēt uz kādu amatu. «Es nevēlos kļūt par premjeru, esmu jau daudz laika veltījis partijai un vēlos atpūsties,» viņš sacījis, piebilstot, ka Taizemē varētu atgriezties tad, kad «pienāks īstais laiks». «Ja mana atgriešanās rada kādas problēmas, es to nedarīšu. Man jābūt nevis problēmai, bet gan risinājumam,» viņš uzsvēris.

Pat daudzi Taksina piekritēji uzskata, ka pēc viņa atgriešanās nav nepieciešamības, jo radies iespaids, ka viņš sekmīgi vada partiju (un tātad vadīs arī jauno valdību) no Dubaijas, ieceļot jaunāko māsu par savu pilnvaroto personu, norāda Reuters. Jingluka jau pavēstījusi, ka gatavojas realizēt virkni populistisku pasākumu, sākot ar algas paaugstināšanu un beidzot ar datoru dalīšanu skolēniem. Plānots arī palielināt materiālo palīdzību Taizemes trūcīgākajiem iedzīvotājiem un realizēt virkni vērienīgu infrastruktūras projektu. Pagaidām potenciālā premjere gan nav atklājusi, kur plāno iegūt līdzekļus šiem pasākumiem, bet viņas kritiķi laikraksta The Nation slejās brīdinājuši, ka plāni var sagraut valsts ekonomiku. «Tā nav taisnība, mēs zinām, kas darāms. Mēs varam samazināt pārvaldes izmaksas, un mēs zinām, kā palielināt ienākumus,» uzsvērusi Jingluka, kura iepriekš ieņēmusi augstus amatus telekomunikāciju kompānijā AIS un nekustamo īpašumu firmā SC Asset Company.

Svarīgākais