Mladiču izraida no tiesas zāles

© Scanpix

Pēc asas vārdu apmaiņas ar Hāgas tribunāla tiesnesi par kārtības traucēšanu un atteikšanos atbildēt uz jautājumu par savas vainas atzīšanu vakar no tiesas zāles izraidīts bijušais Bosnijas serbu armijas komandieris Ratko Mladičs. Tiesa, ņemot vērā noteikto kārtību, norādījusi – tā kā R. Mladičs atkārtoti nav atbildējis uz šiem jautājumiem, uzskatāms, ka viņš noliedz savu vainu visos 11 izvirzītajos apsūdzības punktos.

69 gadus vecais R. Mladičs, kurš Hāgas tribunāla priekšā stājās otro reizi, ir neapmierināts ar to, ka tiesa nav apstiprinājusi viņa ierosinātos advokātus – serbu Milošu Saļiču un krievu Aleksandru Mezjajevu, tā vietā R. Mladiča intereses norīkojot pārstāvēt Aleksanderu Alekšiču. Vēl svētdien bijušais Bosnijas serbu armijas vadītājs draudēja, ka nepiedalīsies vakardienas sēdē un, ieradies tiesas zālē, turpināja uzstāt uz tās atlikšanu, uzsverot, ka tiesas ieceltais advokāts pienācīgi nepārstāv viņa intereses.

«Jūs man mēģināt uzspiest neiespējamus apstākļus – advokātu, kuru es nevēlos,» vēl pirms viņam bija dots vārds, paziņoja R. Mladičs. Tiesnesis Alfons Orī norādīja, ka advokāta apstiprināšana nav tiesnešu, bet gan tiesas kancelejas kompetencē, atgādinot, ka pats R. Mladičs nokavējis advokāta pieteikuma iesniegšanu. Kad tiesnesis paziņoja, ka apsūdzētā lūgums par sēdes atlikšanu ir noraidīts, R. Mladičs demonstratīvi sāka ignorēt noteikto kārtību.

Tiešraidē no tiesas zāles, kuru vakarrīt demonstrēja pasaules lielākās televīzijas kompānijas, bija redzams, ka tiesneša runas laikā viņš sarunājas ar publikā sēdošajiem un rāda dažādas zīmes, apsūdzētais arī regulāri pārtrauca tiesnesi ar savām replikām un atteicās noņemt cepuri, apgalvojot, ka viņam salst galva. Kad A. Orī sāka lasīt R. Mladičam izvirzītās apsūdzības, ģenerālis demonstratīvi norāva no galvas austiņas, kurās bija dzirdams tulkojums, un iekliedzās: «Nē, nē, nē! Nelasiet to man, vairs neviena vārda», turklāt piebilda, ka negrasās klausīties apsūdzības bez pienācīga advokāta klātbūtnes. Pēc tiesneša kārtējā brīdinājuma palikt klusu vai riskēt ar izraidīšanu no tiesas zāles R. Mladičs attrauca: «Nu tad izraidiet!» Jau pēc brīža konvoja pavadībā viņš atstāja zāli.

Tikai pēc tam tiesnesis varēja apsūdzības nolasīt līdz galam un pasludināt – ņemot vērā R. Mladiča uzvedību, tiek uzskatīts, ka viņš sevi neatzīst par vainīgu nevienā no 11 izvirzītajiem apsūdzības punktiem. Tiesas ieceltajam advokātam tika uzdots nodot šo ziņu R. Mladičam ar piebildi, ka viņš jebkurā brīdī var sevi atzīt par vainīgu. Nākamās sēdes datums nav noteikts, bet A. Orī izteica cerību, ka tā notiks, kad būs apstiprināti advokāti, kuri apmierina R. Mladiču.

Bijušā Bosnijas serbu armijas komandiera ilggadējais aizstāvis M. Saļičs, Belgradā runājot ar aģentūras AP korespondentu, uzsvēra, ka viņa klienta uzvedība liecina nevis par necieņu pret tiesu, bet gan nopietnām garīgām problēmām, kuru dēļ R. Mladičam nepieciešama ārstēšanās, nevis stāšanās tiesas priekšā. Ar šīm problēmām advokāts saistījis arī R. Mladiča prasību iecelt M. Saļiču par savu aizstāvi. «Es taču viņu nevarēšu aizstāvēt, jo neprotu angļu valodu,» norādījis advokāts, uzsverot, ka viņa klients droši vien sava veselības stāvokļa dēļ to aizmirsis. Reuters gan atgādina, ka Hāgas tribunāla ārsti atzinuši R. Mladiču par gatavu stāties tiesas priekšā, no cietuma slimnīcas viņš jau pirms vairākām nedēļām pārvests uz kopējām telpām, kur īsinot laiku, spēlējot šahu ar citiem ieslodzītajiem.

Svarīgākais